Utslippet tilsvarer forurensning fra rundt 600 kullkraftverk og produksjonen forventes å dobles eller tredobles innen 2050. Løsninger fra miljøforkjempere er urealistiske og den virkelige ubeleilige sannheten er at ingen av oss vil klare oss uten plast.

Forurensning fra plastindustrien er en viktig årsak til oppvarmingen av planeten, ifølge en ny rapport fra Lawrence Berkeley National Laboratory, et av USAs nasjonale forskningslaboratorium og finansiert av energidepartementet (DOE).

Plastindustrien slipper ut omtrent fire ganger så mange klimagasser som flyindustrien, ifølge en rapport fra forskere ved laboratoriet, som skriver i sammendraget:

Plast har hatt den sterkeste produksjonsveksten av alle råstoffer det siste tiåret. Bransjens nåværende vekst er eksponentiell, og plastproduksjonen forventes å dobles eller tredobles innen 2050.

Den raskt økende plastproduksjonen og den fortsatte avhengigheten av fossilt brensel i produksjonen har bidratt til en rekke miljøproblemer og helseskader. Resultatet er at plastforurensning har blitt en stadig større trussel mot naturlige økosystemer, menneskers helse og klimaet.

Plastindustriens utslipp tilsvarer forurensning fra rundt 600 kullkraftverk – omtrent tre ganger så mange som det finnes i USA, skriver The Hill.

Hvis plastproduksjonen holder seg konstant, vil den innen 2050 kunne forbruke nesten en femtedel av jordens gjenværende karbonbudsjett – klimagasser verden kan tillate seg å slippe ut og samtidig ha mulighet til å holde oppvarmingen under 2 eller 1,5 grader [ifølge eksperter].

Rapporten kommer samtidig som representanter for plastindustrien og medlemmer av nasjonale myndigheter forbereder seg på å reise til Ottawa i Canada for det fjerde møtet i den internasjonale forhandlingskomiteen, som har som mål å skape en juridisk bindende avtale for å redusere plastforurensning.

Forhandlingene vil sannsynligvis bli preget av sterke motsetninger, skriver The Hill. Representanter for miljøgrupper og mange land har tatt til orde for å begrense plastproduksjonen, mens plastindustrien insisterer på at plastforurensning kan elimineres ved hjelp av strengere regler for resirkulering.

Document jobber med en rapport om bedrageriet med gjenvinning av plast i USA. En studie viser at mektige plastprodusenter i landet har i nesten femti år bevist lurt offentligheten om gjenvinning. Bedrageriet kan minne om tobakksindustrien som hevdet at nikotin ikke var farlig for helsen.

Under forhandlingene i Kenya i fjor høst fokuserte folkehelse- og miljøaktivister på farene som plast utgjør for menneskekroppen og miljøet, skriver The Hill.

Men disse forhandlingene utelot en viktig del av plastproblemet, ifølge forskere ved Lawrence Berkeley: plastens rolle i klimaendringene.

Selv om mange produsenter av plast har satt seg som mål å nullstille utslippene sine innen midten av århundret, produseres dagens plast nesten utelukkende av fossilt brensel, og med varme og energi som genereres ved forbrenning av fossilt brensel.

Forskerne fant ut at mer enn 75 prosent av klimagassene slippes ut i trinnene før plastproduktene settes sammen – når petroleum utvinnes, raffineres og omdannes til monomerer, byggesteinene i forskjellige type plast (polymerer), som polyvinylklorid (PVC).

Mer enn halvparten av all plastutslipp – 57 prosent – kommer fra bare fire plastpolymerer: polyetylen, polypropylen, polyvinylklorid (PVC), polyetylentereftalat (polyester).

Alle disse brukes til å lage produkter vi er avhengig av og bruker hver dag.

Kilde: Plastic Oceans International.

Miljøforkjemperne mener at de skadelige virkningene av plast lettest kan reduseres ved å redusere plastproduksjonen.

Miljøforkjempere kan ikke klare seg uten plast

Når vi tenker over det er det sjeldent at verdenskjente miljøforkjempere som for eksempel Greta Thunberg og organisasjoner hun samarbeider med, tar opp kampen for å redusere plastproduksjonen på en måte som kan hjelpe kloden.

For hvordan skal de nå ut til verden med sine urealistiske krav uten Iphone, laptopen, tåtesmokk, eller gedigne bannere laget av plast?

Friday’s For Future (FFF) begynte med en person, Greta, da hun begynte skolestreiken for klimaet. I dag er det en internasjonal klimabevegelse som har over 20 millioner følgere på sosiale medier. Millioner av unge rundt omkring i verden, har gjort som Greta, streiket og demonstrert.

Kravene er enkle:

Hold den globale temperaturøkningen under 1,5 °C sammenlignet med førindustrielt nivå.

Sikre klimarettferdighet og rettferdighet.

Lytt til den beste vitenskapen som er tilgjengelig i dag [Greta Thunberg?].

Plast er ikke et stort tema på FFFs nettside eller under skolestreikene for skulle verden kvitte seg med den vil vi være på et førindustrielt nivå. Vi hadde ikke overlevd en slik verden, heller ikke den yngre generasjonen.

En verdensleder i kampen mot plastforsøpling

Miljøpartiet De Grønne vil gjøre Norge til en verdensleder i kampen mot plastforsøpling.

Planen er like urealistisk og ødeleggende som partiets rasering av Oslo by, bortsett fra en nasjonal aksjon om full opprydding av plastsøppel i norsk natur innen 2030, basert på Rydd Norge- programmet.

De Grønne vil:

Utrede og innføre et avgiftssystem på plast som gjør resirkulert plast konkurransedyktig i forhold til fossil plast. Øke gjenvinningsgraden av plastemballasje til 70 prosent innen 2025 og legge til rette for mest mulig kortreist gjenvinning. Sette som mål at halvparten av plastprodukter i Norge skal være laget av gjenvunnet plast innen 2030.

Det er en myte at vi kan resirkulere oss ut av krisen da mindre enn 10 prosent av verdens plast gjenvinnes. Dessuten inneholder produksjon og bruk av resirkulert plast giftige kjemikalier som benzen og kreftfremkallende stoffer og forurenser luft og vann med mikroplast og skadelige miljøgifter.

Halvere bruk av engangsplast innen 2027.

Lykke til MDG da store deler av verden ikke har samme overmodige mål som dere.

Plastavfall på Thilafushis avfallsdeponi, Maldivene.

Foto: Mohamed Abdulraheem, Maldivene.

Forby plastprodukter med helse- og miljøskadelige tilsetningsstoffer.

Til syvende og sist er det ingen plast som ikke er skadelig for mennesker og miljøet, spesielt under produksjon som studien ved Lawrence Berkeley beviser.

Vi er alle syndere. Jeg kan gå rundt i huset mitt og telle tusenvis av ting som er laget av plast. En verden uten ville ta oss tilbake til 1800-tallet.

Som i dette bildet fra 1898 av tre barn som jobber i en gullgruve ved Dominion Creek, i Yukon Territory. Bildet gikk viralt i 2019 og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Hegg (Eric A.) Photographs of Alaska and the Klondike, 1897-1901. Three children operating rocker at a gold mine on Dominion Creek, Yukon Territory, probably 1898.

Kilde: University of Washington Libraries, Special Collections (fair use).

Mange på sosiale medier mente at jenta var Greta Thunberg, og at hun var sendt inn i fremtiden for å redde verden.

Kanskje var bildet i stedet et omen på at miljøbevegelsen hun er en del vil føre verden tilbake til 1898, hvis de får det som de vil.

Men i motsetning til menneskene som levde den gang, er det svært få av verdens befolkning som kan takle et oljefritt samfunn, spesielt i vestlige land.

Og den gang var det bare en milliarder mennesker på jorden, nå er vi 8 milliarder.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.