Greta Thunberg er ikke fornøyd med møtet i Glasgow. Foto: Jane Barlow/PA via AP.

Greta Thunberg mener klimatoppmøtet i Glasgow er mislykket og fullt av tomt prat. Der vil nok mange være enige med henne, men kanskje med ulike tanker om hvorfor det er en fiasko.

Sammen med flere tusen andre unge klimademonstranter marsjerte hun fredag gjennom Glasgow i protest mot det de mener er manglende klimainnsats fra verdens ledere. Dette ifølge NTB-AFP-DPA.

– Det er ingen hemmelighet at COP26 er en fiasko, sa Thunberg da hun talte til de mange demonstrantene.

Vi i Documents redaksjon kunne for en gangs skyld ikke vært mer enige med Greta. For sjelden har så mange mennesker vært samlet for å utrette så lite fornuftig. Her øses det ut vanvittige mengder penger uten mål og mening, og her blåses det opp til noe nær hysteri basert på ikke-dokumenterte påstander og ren svada.

Thunberg kalte samtalene under toppmøtet for en «to uker lang feiring av business as usual» og «bla-bla-bla».

Bla-bla-bla-biten er i hvert fall en nokså presis oppsummering.

Hennes åpenbare problem er at hun opplever å bli en maskot og kjæledegge for det hun forakter mest av alt, nemlig etablerte politikere fra rike land.

Hennes «friske budskap» er nå blitt babbel selv godt voksne maktfigurer som Biden, Kerry og Støre lirer av seg.

Verdens politisk korrekte maktelite bare elsker Greta Thunberg, og hun bare hater at de gjør det.  Hun vil være rebell, annerledes og opposisjonell. Nå er hun et ikon for mainstream politisk korrekthet. Hvilken ironi.

Det er derfor hun nå synger om å «stappe din klimakrise opp i baken». Det er et uttrykk for grunnleggende frustrasjon over hvor hun har havnet i dette spillet, denne farsen.

Hun mener politikerne kan stappe sin versjon av det hele der, så kan hun fortsette i fred med sin utgave av klimasaken, uten klamme omfavnelser fra maktens menn og kvinner. Det er faktisk ganske komisk.

NTB-AFP-DPA forteller at også fagforeningsaktivister og voksne miljøforkjempere deltok i fredagens demonstrasjoner, som var ventet å samle minst 8000 mennesker.

Når klimaaktivister demonstrerer mot det som skulle være deres «eget» klimamøte, begynner det å bli interessant. Her gjentas den gamle reglen om at «revolusjonen spiser sine egne barn».

Ingen kan mislike hverandre mer enn ulike fraksjoner fra samme sekt, noe man blant annet ser i religiøse sammenhenger. Islam er ett eksempel.

– På dette klimatoppmøtet ser vi nok en gang internasjonale ledere som kommer med store ord og store løfter, sier klimaaktivist Mitzi Jonelle Tan fra Filippinene.

Som om det ikke var nok med lettvint barnepjatt fra 18 år gamle Greta Thunberg, har nå pressen funnet seg en ny, ung profet som kan veilede verden:

– Jeg tror alle mennesker kan utgjøre en forskjell, sa ni år gamle Zara under klimaprotesten, og tror antagelig selv hun nettopp har sagt noe smart. Kanskje det er hennes tur til å nomineres til Nobels fredspris neste år? Det er som kjent de unge man skal lytte til.

Også lørdag er det planlagt en demonstrasjon i Glasgow. Da håper arrangørene på 50.000 deltakere, i tillegg til protester mange andre steder i verden.

COP26 varer til 12. november, men selve toppmøtet som samlet verdens ledere, er over.

Mange er glad for det.

Armadaen av private jetfly kan sette kursen hjem fra Glasgow. Hæren av logrende, ukritiske pressefolk kan slå av sine mikrofoner.  Og vanlige mennesker kan endelig kanskje få en pause fra klimatøv servert som «nyheter» fra tidlig morgen til sent på kveld.

Greta Thunbergs viktigste bidrag så langt i karrieren er antagelig ropet om å «stappe klimakrisen» opp et visst sted.

Les også:

Greta Thunberg-sirkuset på plass i Glasgow. Uklart hvem som bryr seg

 

Les denne, mer aktuell enn noensinne:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

En bok som gjør inntrykk, bestill den i dag:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.