Illustrasjonsfoto: Pontus Höök / NTB scanpix

Klimaaktivisten Greta Thunbergs ankomst til klimatoppmøtet fikk en massiv omtale og oppmerksomhet selv popstjerner og kongelige sjelden opplever. Men unge Thunberg hadde forventet noe mer. Hun vil adlydes av verdens ledere.

Den 16-årige svenske klimaaktivisten Greta Thunberg kom til Madrid sist fredag i forbindelse med klimatoppmøtet COP5, som finner sted der. Hun ble møtt med et storstilt oppbud av presse, begeistrede tilhengere og andre som ville ha et glimt av den brennhete «klimastjernen». Nettavisen beskriver sirkuset det slik:

«Det var ville tilstander da Greta Thunberg ankom Madrid med nattoget fra Lisboa fredag kveld. Et enormt pressekorps og mange skuelystne førte til at 16-åringen fra Sverige måtte ha politieskorte for å komme seg frem.»

Om oppstyret rundt sin ankomst sier Thunberg følgende:

«Det er absurd. Jeg ler av det. Jeg forstår ikke hvorfor det er blitt slik.»

Vil adlydes. Nå!

For det er ikke jublende mengder av journalister og vanlige publikummere Thunberg ønsker seg. Det hun nå forventer, er at verdens mektigste ledere skal stille seg på geledd og lytte til henne – og gjøre som hun befaler.

Nettavisen skriver:

«Like etter den dramatiske ankomsten var unnagjort, var det duket for pressekonferanse sammen med tre andre unge klimaaktivister. Der ga Thunberg politikerne det glatte lag.»

Sky News rapporterer at Thunberg beklaget seg over at hennes klimakrav ikke var tatt til følge:

«We have been striking now for over a year, and still basically nothing has happened,» Thunberg said, according to Sky News.

«The climate crisis is still being ignored by those in power,» she added.

Hun er med andre ord misfornøyd med at ikke verden for lengst er snudd opp ned som følge av hennes skolestreik. Har verdens ledere kanskje ikke forstått hvem hun er? Hvorfor adlyder de ikke?

På selve klimatoppmøtet skal Thunberg ha deltatt i en protestaksjon:

«Der sluttet hun seg en til gruppe på rundt 40 tenåringer som arrangerte en sitt-ned-protest med krav om øyeblikkelig handling for å få ned klimautslippene», forteller Nettavisen.

Gretas tøvete påstander – enda en gang

Ifølge avisen The Guardian benyttet Thunberg anledningen til å gjenta sitt budskap fra tidligere i år:

«People are suffering and dying today. We can’t wait any longer,» she said.

Folk lider og dør, altså.

Det har til nå ikke vært påvist konkret hvor disse påståtte dødsfall og lidelser som følge av menneskeskapte klimaendringer finner sted. Statistikken viser tvert imot at det aldri har omkommet færre av naturkatastrofer enn det gjør nå.

Det er så sin sak at en engasjert 16-åring ikke vet bedre, og at hun sprer slike skremsler. Det som er mer alvorlig, er at ikke pressen, såkalte forskere, politikere og andre rydder opp disse misforståelsene og denne feilinformasjonen som skaper frykt hos både unge og eldre.

Statistikken er tydelig, Thunberg og hennes følgere tar feil. Påstandene er uten statistisk og vitenskapelig belegg.

En mulig forklaring på at dette bedraget får fortsette, er at altfor mange mennesker i dag har sitt levebrød, sine posisjoner og sitt selvbilde knyttet opp til disse mytene. De har bundet seg til masten og kjemper innbitt og blindt imot alle forsøk på å rokke ved deres forestillinger.

Det benyttes usle hersketeknikker, stigmatisering og skjellsord mot alle som forsøker å påpeke realitetene i saken. Selv anerkjente fagfolk og forskere blir stemplet som «fornektere» og settes i bås med dem som tror at jorda er flat, at holocaust ikke har skjedd og at tobakk er ufarlig.

Det er et virkelig lavmål.

Takket nei til transport med esel

Greta Thunberg ankom som kjent Europa med en seilbåt, en katamaran, fordi hun ikke ville fly over Atlanterhavet. Da hun så skulle reise videre fra Lisboa til Madrid, skal det ha oppstått et nytt dilemma: Disse togene er delvis dieseldrevne.

Dermed dukket det opp et forslag fra en gruppe Greta-tilhengere i Toledo om at de kunne by på transport per esel! Det har man nemlig lange tradisjoner med i denne delen av Europa, og det skal være svært så klimavennlig. Det er det spanske nettstedet 20 minutos som forteller om dette.

Thunberg skal likevel ha valgt å reise med tog.

Hun var muligens bekymret over metangassen eslene slipper ut? Den kan kanskje også føre til at «mennesker lider og dør»?

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!