Foto: Lisi Niesner/Reuters/Scanpix

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og hennes skolestreik-bevegelse mottok mandag Amnesty Internationals fremste pris for menneskerettighetsarbeid.

Prisen ble overrakt 16-åringen for hennes «unike lederskap og mot til å kjempe for menneskerettigheter».

Thunberg sa under mottakelsen at prisen er til «alle disse uredde unge som kjemper for sin framtid. En framtid som de bør kunne ta for gitt, men som de ikke kan slik som det ser ut nå». Hun benyttet også anledningen til å oppfordre unge og voksne til å delta på klimastreiken 20. september.

Prisen Thunberg mottok mandag ble opprettet av Amnesty i 2002. Før henne har blant annet Nelson Mandela mottatt prisen.

16-åringen mottok prisen under sitt besøk i Washington D.C. Hun er onsdag invitert til å tale i Representantenes hus i Kongressen, etter å ha blitt invitert av Demokratene, før hun 23. september skal delta på klimatoppmøtet i New York.

 

Hundretusener ventes å delta i ny klimaprotest

Arrangørene venter flere hundre tusen deltakere i en ny internasjonal klimaprotest fredag, i forkant av et klimatoppmøte i New York.

Bare i USA er over 800 arrangementer planlagt, ifølge nyhetsbyrået AP. I Tyskland er over 400 demonstrasjoner meldt inn.

– Dette er et viktig signal, sier Antje von Broock, talsperson for en allianse av miljø- og ungdomsorganisasjoner og kristne grupper i Tyskland.

De planlagte demonstrasjonene er et ledd i protestbølgen som kalles klimastreiker, og som er inspirert av den 16 år gamle svenske aktivisten Greta Thunberg. Hun er for tiden i USA etter å ha krysset Atlanterhavet i seilbåt.

Tidligere i år er det i en rekke land hold skolestreiker for klimaet, hvor skoleelever, studenter og andre unge har deltatt. Fredag håper arrangørene at også flere voksne skal streike og protestere mot klimaendringene.

Dagen etter demonstrasjonene skal det holdes et såkalt ungdomstoppmøte om klimaendringene i FNs hovedkvarter i New York.

Under klimatoppmøtet i New York mandag 23. september vil FNs generalsekretær António Guterres forsøke å presse verdens land til å legge fram mer konkrete planer for hvordan de skal nå sine klimamål.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂