«How to connect the dots»: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gjorde sitt beste i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB

Opprinnelig ville klimatoppmøtet COP26 i Glasgow ha en beslutning om full stans i brukEN av kullkraft. Men det var før man innså hvor umulig noe slikt er å få til, med dagens pressede energisituasjon i verden.

Nå avsluttes klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, og NTB-AP kan melde om at «forslag til klimaavtale er svekket». Noen vil være overrasket og skuffet over dette. For andre var det en temmelig forventet flopp.

NTB-AP skriver fredag:

Bruk av kull og subsidier til fossilindustrien er to store spørsmål under COP26 i Glasgow. Men nå ligger det an til en avtale uten krav om totalstans.

Her har det i kjent stil vært tautrekning om formuleringer og innhold i avtaleverket man skulle enes om. Opprinnelig var planen at det skulle vedtas at både kullkraft og subsidier til fossilt drivstoff skal fases ut.

Men dette satt langt inne å få på plass. Når store land som Kina og India er mest opptatt av å bygge ut nettopp sin kullkraft, sier det seg selv at et slikt vedtak er nokså urealistisk.

Til slutt rant tiden ut på møtet, og man har da klart å «lande på noe». Resultatet vil i mange kretser oppfattes som et vagt, ullent og tannløst resultat. Ordet «fiasko» vil temmelig sikkert bli brukt:

I det foreløpig siste tekstforslaget blir verdens land bedt om å sette opp farten når det gjelder utfasing av kullkraft uten utslippskontroll, samt øke tempoet i utfasingen av «ineffektive» subsidier til fossilt brensel.

De ekstra ordene i tekstforslaget tyder ifølge NTB-AP på at forhandlerne nå går inn for å redusere utslippene, men ikke stanse dem helt.

Det er to ganske så ulike resultater. For store kull-nasjoner som Kina, India og Australia er det uproblematisk å si ja til å «sette opp farten»  i arbeidet med en fremtidig utfasing, uten at dette er spesifisert nærmere.

Dette er naturligvis noe helt annet enn å slå fast at en endelig og definitiv utfasing skal finne sted, slik blåøyde politikere fra blant annet de nordiske land har sett for seg.

Mange vil derfor mene at også dette klimatoppmøtet, som forgjengerne, i hovedsak var et så å si resultatløst mediejippo.

Det ble først og fremst et arrangement der en rekke politikere og deres haleheng av journalister og aktivister fikk seg en reise til et nytt, interessant sted der de kanskje ikke hadde vært før. Her fikk de møte nye og gamle venner, noe som alltid er hyggelig.

Dessuten er det trolig en fin følelse at man er med på å «redde verden».

Til neste år skal dette møtet, som da heter GOP27, legges til Egypt. Det er bare å finne frem solkremen og glede seg til nok en fin tur.

Nå er neppe Egypt et land der klimasaken står særlig sterkt, et blikk på biltrafikken i Kairo peker ikke akkurat i den retning. Elbilsalget og utbyggingen av sykkelfelter går tregt der nede. Kanskje Norge bør sette inn bistandsmidler her?

Men alt dette kan kanskje endres når Barth-Eide, Greta Thunberg, Gunhild Stordalen og alle de andre kommer ned og snakker litt om ansvar, grønt skifte osv.

Om man fikk et tøft møte med virkeligheten i Glasgow, kan det bli mange hakk tøffere i Egypt.

  Les også: 

Greta mener klimatoppmøtet er en fiasko. Vi kunne ikke vært mer enige

 

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Mer aktuell enn noensinne:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.