Det blir stadig mer vrient å ta FNs generalsekretær António Guterres helt seriøst. Foto: Michael Sohn/ pool AP /NTB

I sin seneste appell minner FNs generalsekretær Guterres om en jesuittprest fra middelalderen. Han truer med helvete og fortapelse om ikke verden finner «den rette vei». Mest av alt bærer det parodiens preg.

NTB-AFP melder om det bortimot absurde utspillet fra det som kan se ut som en FN-leder i ubalanse.

– Verdensledere må velge mellom å redde verden eller å dømme menneskeheten til «en helvetes framtid», sier FNs generalsekretær António Guterres før COP25-møte.

31. oktober begynner klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i Skottland. Det tolv dager lange møtet blir sett på som det viktigste siden Paris-møtet i 2015. En rekke ledere fra hele verden ventes, blant dem USAs president Joe Biden.

Alle disse møtene har for øvrig vært karakterisert som «uhyre viktige».

Torsdag sa Guterres til ministre fra flere land at det er avgjørende for hele menneskeheten at man oppfyller løftet om Paris-avtalen.

Intet mindre.

– Jeg kan ikke understreke nok at tiden renner ut. Irreversible tippunkter for klimaet ligger alarmerende nær, sa Guterres til ministrene som deltok på det forberedende møtet i Milano før COP26.

Det er lett å få inntrykk av at det først og fremst er Guterres som er i ferd med å «tippe over», og ikke klimaet. Når personer stadig vekk babler om helvete og fortapelse, kan noen hver bli bekymret for deres tilstand.

Slike «siste frist»-tidspunkter har man for øvrig fått høre om de siste to–tre tiårene, uten at særlig mye har endret seg av den grunn.

Men Guterres lar seg så visst ikke affisere av at hans og FNs tidligere trusler om undergang og katastrofer har vært skivebom. Han forventer åpenbart å tas på alvor med sine nye, enda mer dystre dommedagsbesvergelser.

Hans klimafaglige bakgrunn er at han er utdannet elektroingeniør i Portugal, er sosialist og blant annet har vært FNs høykommisær for flyktninger. Nå har han altså bedre enn de fleste forstått de helt store sammenhenger omkring jordas klima.

Klimarealistene har publisert en enkel oversikt over feilslåtte spådommer av det slaget Guterres nå leverer. Det er nesten komisk lesning, og gir et tankevekkende og avslørende bilde av hvor grunnleggende useriøs klimaindustrien faktisk er.

Man kan lure på hvor de store mediene egentlig er i denne forbindelse. Når skal noen begynne å stille de elementære, kritiske spørsmålene ved parodien som fremføres?

Les også:

Klimatoppmøtet Cop26 ser ut som en fiasko før det har begynt

Les også gjerne denne klassikeren fra Kent Andersen: 

Nok en klimafrist er ute: Vil Dagbladet melde dommedag?

Har du ikke fått lest denne boken, er det en fin tid å gjøre det nå i høst:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


Bestill også denne gode og viktige boken:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.