FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet i møte med Kinas president Xi Jinping. Foto: Yue Yuewei/Xinhua via AP

Over 230 menneskerettsgrupper krever at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, går av etter et svært omstridt besøk i Kina nylig.

NTB skriver at det blant dem som har undertegnet oppropet, er grupper som kjemper for rettighetene til uigurer, tibetanere og sørmongoliere, samt demokratiforkjempere i Hongkong og Kina.

Spesielt er det fraværet av kritikk overfor kinesiske myndigheter i forbindelse med menneskerettighetssituasjonen som skaper en slik bred mistillit mot Bachelet. Som nett høykommissær for menneskerettigheter, var det en utbredt forventning om at hun skulle slå i bordet overfor Kina.

I stedet ble det et vennlig og alt annet enn kritisk preg på besøket.

Flere internasjonale menneskerettsforkjempere slutter seg til kravet om Bachelets øyeblikkelige avgang og anklager henne for å ha hvitvasket Beijings grusomheter under besøket i mai.

Dersom Bachelet ikke går av, oppfordrer kritikerne FNs generalsekretær António Guterres til ikke å forlenge mandatet hennes når det utløper i august.

Hun er med andre ord i temmelig hardt vær.

Bachelet besøkte blant annet Xinjiang-provinsen der Kina anklages for å ha internert over 1 million uigurer og andre muslimer i arbeidsleirer, samt for tvangssterilisering av kvinner og tvangsarbeid.

USA har omtalt Kinas handlinger i Xinjiang som «folkemord» og «forbrytelser mot menneskeheten», men ledelsen i Beijing avviser kritikken og hevder å bekjempe ytterliggående islamister.

Det er ventet at Bachelet vil få krass kritikk fra flere land når FNs menneskerettsråd samles i Genève neste uke.

Mange vil spørre seg hva FNs generalsekretær António Guterres vil våge å foreta seg i sakens anledning. Heller ikke han har utmerket seg med særlig klare krav overfor det kinesiske diktaturet.

Guterres har i senere tid vært mest opptatt av å tidfeste når kloden går under som følge av klimaragnarokk.

Les også: 

Ynkelige pip fra FNs menneskeretts­sjef under Kina-besøk

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.