Kinesisk fangeleir Urumqi nr. 3 i Dabancheng i Xinjiang-regionen.  AP Photo/Mark Schiefelbein, File

USA har for første gang bedt FNs menneskerettsråd om å diskutere kinesiske menneskerettsbrudd. Forholdet mellom de to stormaktene er på et bunnivå.

Amerikanerne vil at debatten skal handle om menneskerettsbrudd mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang-regionen, melder NTB.

Nylig publiserte FN en rapport der granskere mener at Kinas behandling av den muslimske minoriteten kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

Kinas internering av uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang-regionen kan være forbrytelser mot menneskeheten, skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i den knusende rapporter.

Kina har fordømt rapporten i harde ordelag.

Dette føyer seg inn i en lang rekke av slike anklager mot Kina. Landet er er beskyldt av menneskerettsgrupper og journalister for ha satt rundt en million uigurer og andre muslimske minoriteter i fangeleirer og fengsler i regionen de siste fem årene.

Det er svært graverende forhold som beskrives, forhold som kan gjøre det mer og mer vanskelig for Kina  sin posisjon delta i et normalt internasjonalt samkvem fremover, i relasjon til politikk, handel, kultur, sport m.m.

Til tross for at temaet er tatt opp av både USA og EU i ulike sammenhenger i de seneste år, er dette er første gang noensinne at USA fremmer en resolusjon som dreier seg om Kina i FNs menneskerettsråd.

Det anses som en forverring av en allerede spent situasjon mellom de to stormaktene, en situasjonen der ikke minst Kinas gjentatte trusler overfor Taiwan er et vesentlig moment.

Les også: 

– USA vil forsvare Taiwan med soldater

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.