Et bilde fra april 2017 av muslimske uigurer som kneler i Hotan Prefecture i Xinjiang-provinsen i Kina. Foto: Human Rights Watch

Den kinesiske IT-giganten Alibaba tilbød programvare som gjenkjenner og identifiserer folk tilhørende den muslimske minoriteten uigurer i Kina.

Alibabas nettside viste for kunder hvordan de kunne bruke selskapets programvare til å gjenkjenne ansiktstrekk av uigurer og andre minoriteter i bilder og videoer, skriver New York Times.

Henvisningene på nettsiden ble observert av det USA-baserte forskningsselskapet IPVM, som jobber med overvåking, og deretter delt med avisen. Henvisningene har senere blitt fjernet av Alibaba.

Ifølge Alibaba var funksjonen bare i teststadiet og ble aldri tilbudt ut over det.

I forrige uke ble også det kinesiske teleselskapet Huawei anklaget for å utvikle ansiktsgjenkjenning av uigurer, noe de selv har nektet for. Ifølge IPVM skal Huawei ha vært involvert i testing av programvare som kunne sende et varsel til politiet dersom det gjenkjente uiguriske ansikter.

Den kjente fotballspilleren Antoine Griezmann sa opp sin avtale med den kinesiske telegiganten to dager etter avsløringen.

Kina har de siste årene fått skarp kritikk fra det internasjonale samfunnet for sin behandling av uigurer i Xinjiang-regionen. Det er blitt avslørt at rundt en million uigurer holdes i interneringsleirer.

Etter først å ha nektet for at de finnes, har kinesiske myndigheter gått over til å omtale dem som leirer for yrkestrening som er myntet på å motvirke terrorisme og gi arbeidsmuligheter.

I Xinjiang-regionen er det de siste årene blitt brukt mye penger på overvåking, deriblant irisskannere, ansiktsgjenkjenning, DNA-innsamling og kunstig intelligens. Påskuddet er ofte kampen mot terrorisme.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.