FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet. Foto: Valentin Flauraud/Keystone via AP, File

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCH) mener Kinas interneringsleire i Xinjiang-regionen kan være forbrytelser mot menneskeheten.

Det er svært alvorlige begreper som nå benyttes i beskrivelsen av Kinas atferd mot egen befolkning.

Det kinesiske regimet er ifølge NTB-AFP-AP beskyldt for ha satt en million uigurer og andre minoriteter i fangeleirer i regionen. Beijing sier leirene er «nødvendig i kampen mot ekstremisme».

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCH) har tatt for seg hva regimet har gjort i denne regionen, og dte er laget en omfattende rapport som tegner et graverende bilde:

– Det er begått alvorlige menneskerettsbrudd i Xinjiang, i kontekst av regjeringens gjennomføring av strategi mot terrorisme og «ekstremisme», innledes konklusjonen i rapporten med.

FN konkluderer i rapporten blant annet med at påstander om at det er drevet tortur mot i interneringsleirene, er troverdige.

I rapporten heter det også at omfanget av den «vilkårlige og diskriminerende interneringen» av uigurer og andre muslimske minoriteter, sett i en menneskerettskontekst, kan utgjøre «internasjonale forbrytelser, særlig forbrytelser mot menneskeheten».

forbrytelser mot menneskeheten er av de aller sterkeste betegnelsen som kan benyttes i internasjonal politikk.

Rapporten kom ut like før midnatt tirsdag, kun minutter før FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet gikk av. Rapporten utgis til tross for press fra kinesiske myndigheter om ikke å publisere den. Denne gangen nådde imidlertid ikke Kina frem med sine trusler og sitt press, noe de har lykkes bedre med tidligere:

WHO: – Vi ble presset av Kina til å si at laboratorielekkasje var «ekstremt usannsynlig»

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.