Natt til fredag klarte Kina, til manges overraskelse, å få flertallet i FNs Menneskerettighetsråd til å stemme ned et vestlig forslag om å debattere Kinas brudd på menneskerettighetene ved deres behandling av den muslimske uigur-befolkningen i Xinjiang-provinsen. En av overraskelsene var at land som Indonesia og Qatar stemte med Kina.

Tidligere i høst slo FNs avtroppende høykommissær for menneskerettigheter (OHCH), Michelle Bachelet, fast at Kinas interneringsleire i Xinjiang-regionen kan være forbrytelser mot menneskeheten.

Forslaget var fremmet av blant annet USA, Storbritannia og Canada. Kina var sterkt imot, og fikk altså flertall for at temaet ikke skulle debatteres i plenum.

Nederlaget – 19 mot, 17 for, 11 avholdende – er bare andre gang i rådets 16 -årige historie at et forslag er blitt avvist, og av observatører sees dette som et tilbakeslag for rådets mulighet til å holde land ansvarlige for menneskerettsbrudd, for Vestens moralske autoritet på menneskerettigheter, og for FNs troverdighet.

– Dette er en katastrofe. Dette er virkelig skuffende, sa Dolkun Isa, president i World Uyghur Congress, hvis mor døde i en leir og som også har to brødre som er savnet.

– Vi vil aldri gi opp, men vi er virkelig skuffet over reaksjonen fra muslimske land, la han til. (Reuters)

Qatar, Indonesia, De forente arabiske emirater og Pakistan avviste forslaget. Ukraina avholdt seg fra å stemme, noe som fikk blant annet lederen for International Service for Human Rights til å karakterisere avstemningsresultatet som skammelig:

U.N. body rejects debate on China’s treatment of Uyghur Muslims in blow to West (Reuters)

China wins diplomatic showdown over human rights (Axios)

Les også: 

FN-rapport: Kina har begått alvorlige menneskeretts­brudd i Xinjiang

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.