FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, møter Kinas utenriksminister Wang Yi, i det som fremstår som en parodi på et besøk. Deng Hua/Xinhua via AP

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, er på besøk i Kina. Der opptrer hun som en forskremt, liten mus, og besøket er nærmest en parodi.

NTB-AFP skriver om at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, nå er i Kina. Mange hadde muligens håpet at hun her skulle slå i bordet og be Kina begynne å opptre som et sivilisert land, blant annet overfor den uigurske minoriteten.

Men i stedet opptrer FNs representant på en oppsiktsvekkende puslete og feig måte.

Ifølge NTB-AFP klarer hun så vidt å få gitt fra seg et lite pip om at Kina bør «unngå vilkårlige tiltak» i «kampen mot terrorisme» i Xinjiang-provinsen.

Det resten av verden beskriver som bruk av konsentrasjonsleire og tilnærmet folkemord, omtales med et vassent begrep som «vilkårlige tiltak» fra FNs side.

Og Kinas behandling av uigurene kaller hun landets «kamp mot terrorisme», med andre ord noe de fleste kan forstå at det er et visst behov for.

Om det er en eneste person i verden som skal våge å snakke i klartekst om disse forholdene overfor Kina, så er det nettopp FNs høykommissær for menneskerettigheter. Så leverer hun altså dette.

NTB-AFP skriver at mange reagerer på hennes ikke spesielt heltemodige innsats på vegne av menneskerettighetene:

Hun har fått krass kritikk for av enkelte som hevder at hun lar seg bruke i kinesisk propaganda.

Men slikt bryr hun seg ikke nevneverdig om.

FNs menneskerettssjef har avvist kritikken og fremhevet viktigheten av dialog. Under besøket har hun blant annet hatt en videosamtale med president Xi Jinping, og hun har understreket at hun ikke har vært i Kina for «å etterforske» anklager om menneskerettsbrudd.

Det var kanskje en feriereise hun var på? Besøke den kinesiske mur? Eller hvorfor reiser egentlig nettopp en person med tittel høykommissær for menneskerettigheter, til Kina?

Men hun lar verden forstå at det ikke er noen grunn til bekymring når det gjelder situasjonen for uigurene:

Bachelet opplyste lørdag at kinesiske myndigheter har forsikret henne om at sentrene for såkalt omskolering av den muslimske minoriteten i Xinjiang-provinsen, som av menneskerettsorganisasjoner karakteriseres som arbeidsleirer, nå «er avviklet».

Kina har forsikret om at det står bra bra til.

Alt i orden med uigurene, med andre ord. Godt at verden har FN og slike som Bachelet til å passe på.

Det hele fremstår som en parodi, og føyer seg inn i rekken av saker der FN ligger langflate og logrer for nettopp Kina.

Document har også omtalt FN-besøket i en større artikkel nylig:

FN skryter av Kinas arbeid for menneske­rettigheter

Velkommen til lesermøte:

Bestill fra Document forlag:

Ny bok!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.