Arbeidere går langs gjerdet til det som offisielt heter et senter for yrkesfaglig utdanning i Dabancheng i Xinjian Uighur, Kina. Dette senteret er blant de største og kjente og det var fortsatt under konstruksjon og utvidelse på det tidspunktet bildet ble tatt. 4. september, 2018. Arkiv foto: Thomas Peter / REUTERS / Scanpix

Tusenvis av moskeer har de siste årene blitt revet i Xinjiang. Samtidig er det blitt bygget minst 380 interneringsleirer, ifølge studier fra tankesmia ASPI.

Studiene er begge gjort av den australske tankesmia Australian Strategic Policy Institute (ASPI). De bestrider kinesiske myndigheters påstander om at de har trappet ned aktivitetene i regionen der landets muslimske uigur-minoritet holder til.

Ved bruk av satellittbilder har de kartlagt det stadig voksende nettverket med nye interneringsleirer, fangeleirer og fengsler, som alle har blitt satt opp eller utvidet siden 2017. Blant dem er 14 som fortsatt er under konstruksjon, heter det i studien.

Samtidig har rundt 16.000 moskeer blitt ødelagt eller skadd, ifølge en annen, fersk rapport fra tankesmia. Den baserer seg på satellittbilder av hundrevis av bedehus og statistiske modeller.

8.500 ødelagt
Brorparten av ødeleggelsene har skjedd de siste tre årene, og til sammen har om lag 8.500 moskeer blitt fullstendig ødelagt, ifølge rapporten. Mest skade har skjedd utenfor storbyene Urumqi og Kashgar.

I mange moskeer som ikke er blitt ødelagt, er kuppelen og minareten blitt fjernet, ifølge ASPI, som anslår at det nå står igjen færre enn 15.500 intakte og skadde moskeer i Xinjiang.

Samtidig har nesten en tredel av de største hellige stedene for muslimer, inkludert gravplasser og ruter for pilegrimsferder, bitt rasert, heter det. Ingen av kirkene eller buddhisttemplene som ble undersøkt, har blitt skadd eller ødelagt, ifølge ASPI.

I en AFP-etterforskning i fjor kom det fram at flere titalls gravsteder i regionen har blitt ødelagt, med levninger og murstein fra ødelagte gravsteiner spredt utover bakken mange steder.

Ifølge menneskerettsgrupper har Kina internert om lag 1 million uigurer, kasakher og andre stort sett muslimske minoriteter i leirer de siste fire årene. Beijing beskriver leirene som opplæringsleirer, som ifølge dem skal motarbeide framvekst av terrorisme, islamsk ekstremisme og separatisme.

Kina avviser påstandene
En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet avviste ASPI-studiene torsdag, og stemplet tenketanken som «fortroppen for antikinesiske krefter».

Ifølge UD-talsmann Wang Wenbin er det 24.000 moskeer i regionen.

– Xinjiangs totale antall moskeer er mer enn ti ganger så stort som i USA, og det gjennomsnittlige antallet moskeer per muslim er høyere enn i enkelte muslimske land, hevder Wang.

I desember sa Xinjiang-guvernør Shohrat Zakir at alle som hadde vært under opplæring i leirene var ferdige med treningen og ute i arbeidslivet. Men menneskerettsgrupper hevder at myndighetene utplasserer folk i fabrikker, der de utsettes for tvangsarbeid. Kina avviser alle anklager tvert.

Kinas framferd i Xinjiang har blitt møtt med tiltakende kritikk fra det internasjonale samfunnet. FN har flere ganger blitt bedt om å innlede granskning. Tidligere denne måneden presset EU Kina til å la unionen sende uavhengige observatører inn i regionen.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.