Referanser til de muslimske uigurenes kultur tas bort når myndighetene i den kinesiske provinsen Xinjiang endrer stedsnavn i stort omfang, ifølge HRW.

Samtidig «pyntes» mange stedsnavn med ord som «lykke», «samhold» og «harmoni», skriver Human Rights Watch i en ny rapport. Menneskerettsgruppen har sett på oppdateringer av landsbynavn i oversikten fra Kinas statistikkbyrå.

Det de fant, viser «den kinesiske regjeringens innsats for å utslette uigurmuslimenes kulturelle og religiøse uttrykk» sier HRWs fungerende Kina-direktør Maya Wang i en pressemelding.

Norsk samarbeid

– De kinesiske myndighetene har døpt om hundrevis av landsbyer i Xinjiang, så de ikke lenger er meningsfulle for uigurmuslimene, men heller reflekterer regjeringens propaganda, sier Wang.

Rapporten er utarbeidet sammen med Uyghur Hjelp i Norge. Sammen har organisasjonene lastet ned data fra statistikkbyrået om landsbynavn i Xinjiang mellom 2009 og 2023.

I den perioden endret 3600 av de 25.000 landsbyene i provinsen navn. Brorparten av endringene, rundt 80 prosent, ser ut til å være av mindre betydning og inkludere blant annet retting av skrivefeil.

Fjerner begreper og referanser

I 630 av tilfellene er det imidlertid snakk om navneendringer med religiøs, kulturell eller historisk betydning, ifølge HRW. Referanser til religion er fjernet Det gjelder blant annet sufimuslimske som hoja, en religiøs lærer, og haniqa, en type religiøs bygning.

Referanser til den muslimske folkegruppens historie er også fjernet, inkludert henvisninger til uigurmuslimske kongedømmer og regionale hersker fra tiden før Det kinesiske kommunistpartiet kom til makten i midten av forrige århundre.

Myndighetene har også endret navne med henvisning til uigurmuslimsk praksis, blant annet mazar og dutar, som er henholdsvis et tempel og et instrument.

Fra hvit moské til Enhetslandsbyen

En landsby i Kashgar som tidligere het Qutipidin Mazar etter en lærd persisk poet fra 1300-tallet, har siden 2018 offisielt gått under navnet Rosenblomst landsby. Samme år ble Aq Meschit – som betyr noe sånt som Den hvite moské – døpt om til Enhetslandsbyen.

Ifølge HRW skjedde de fleste endringene mellom 2017 og 2019.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.