Messe i katedralen for Den ubesmittede unnfangelse (Immaculate Conception) i Beijing. Foto: Pascal Deloche/DPA/NTB Scanpix

Kinesiske myndigheter har iverksatt en ny offensiv for å tvangstilpasse religionene i landet til statens offisielle, marxist-leninistiske doktrine, og har i den forbindelse lagt press på religiøse ledere i Kina for å få dem til å endre de kinesiske oversettelsene av hellige tekster for å «bringe dem i overensstemmelse med den nye tiden», skriver Le Figaros Beijing-korrespondent Sébastien Falletti.

Tiltakene for sinifisering av religionene forsterkes under Kinas nåværende president Xi Jinping, og omfatter både kristne, buddhistiske og islamske tekster.

«Det behøves en full gjennomgang av eksisterende oversettelser av religiøse klassikere. Når det gjelder innhold som ikke passer, må endringer gjøres og tekstene oversettes på nytt», heter det i en rapport på kinesisk fra det offisielle nyhetsbyrået Xinhua om et symposium ledet av Wang Yang, et av sju medlemmer i Politbyråets stående komité

I et møte med det kinesiske kommunistpartiet i oktober ble representanter for de største religionene i Kina innkalt til et møte med sikte på å sette partiets beslutninger i livet. Statens mål er å styrke det ideologiske grepet på samfunnet for å befeste et motstykke til det vestlige demokratiet, skriver Falletti.

Kommunistpartiet ser på religionene som konkurrerende ideologier, og den nye offensiven preges av en sterkere personkult omkring Kinas president:

Nylig ble jomfu Maria med Jesusbarnet erstattet med et portrett av Xi Jinping i en katolsk kirke i Ji’an i Jiangxi-provinsen, rapporterer NGO-en Bitter Winter, som kjemper for religiøs frihet verden rundt.

Omarbeidelse av Bibelen står øverst på Politbyråets agenda. Kristne menigheter i Kina har lenge vært splittet i synet på kinesiske myndigheters krav, og ikke alle er regimetro. Også internt i Den katolske kirken er det strid om Vatikanets håndtering av forholdet til kinesiske myndigheter.

Amerikanske myndigheter har den senere tiden trappet opp kritikken av Kinas autoritære holdning til trossamfunn, og har i den forbindelse fordømt interneringen av hundretusenvis av muslimshe uigurer i Xinjiang-provisen.
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!