Kinas president Xi Jinping ser på at en forbauset Hu Jintao fjernes fra podiet under partikongressen. AP Photo/Ng Han Guan

Kinas statsminister Li Keqiang er blant fire politikere som er fjernet fra toppledelsen i det kinesiske kommunistpartiet, melder AP. Tidligere president Hu Jintao ble nærmest kastet ut fysisk.

Li har stått i bresjen for Kinas økonomiske reformer, og har til nå vært den nest mektigste politikeren i Kina etter president Xi Jinping.

NTB-AP melder om saken lørdag.

Det var i forbindelse med partikongressen i Beijing ventet utskiftninger i politbyråets stående komité, som består av sju medlemmer, deriblant president Xi Jinping. Komiteen er det mektigste organet i Kina.

Document omtalte nylig dette valget i partiet:

Mye tyder på at det kan bli store endringer i det politiske toppsjiktet. Men det er svært liten spenning knyttet til hvem som skal sitte øverst i maktpyramiden i de nærmeste årene:

President Xi Jinping vil etter alle solemerker sikre seg en tredje og historisk periode som leder av kommunistpartiet, skriver NTB-AFP-AP.

Det er imidlertid en viss usikkerhet omkring den øvrige sammensetningen av partiledelsen. Trolig vil både nummer to og tre i maktrekken bli byttet ut, skrev Document. Se saken under.

Verken Li eller de tre andre var med da listen over de 205 medlemmene i Kommunistpartiets sentralkomité ble offentliggjort ved partikongressens avslutning lørdag. Det betyr at de heller ikke er med i politbyrået, skriver nå NTB-AP .

De tre andre som er fjernet, er Li Zhanshu, Wang Yang og Han Zheng.

Tidligere ble det meldt om den nokså pinlige og tilnærmet dramatiske episoden da Kinas tidligere president Hu Jintao uventet ble geleidet ut under partikongressens avslutningsseremoni lørdag.

79 år gamle Hu virket lite villig til å forlate møtet, der han satt på plassen ved siden av presidenten.

Etter en kort prat med Xi og statsminister Li ble han fulgt ut av en såkalt møtevert. Før han forlot salen, klappet han Li på skulderen.

Han ble dermed kastet fysisk ut fra sin plass, og hans videre skjebne i landet er uviss.

Med disse endringene har partiformann og landets president Xi styrket sitt grep om makten ytterligere, i den forstand at mulige kilder til opposisjon fremover er fjernet.

Les også: 

Diktaturets ansikt: Kinas politiske elite kryper for Xi Jinping

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.