Kinas partikongress i Beijing. AP Photo/Mark Schiefelbein

I helgen blir Kinas nye toppledelse presentert på kommunistpartiets kongress. Her er det ikke akkurat frisk debatt og motsetninger. – Det er en lojalitetskonkurranse innenfor Xis fløy, sier en analytiker.

Kinas tjuende partikongress avsluttes denne helgen. Disse kongressene avholdes bare hvert femte år, og godkjenner partiets og regjeringens politikk nærmest enstemmig. Kongressen varer til 22. oktober.

Mye tyder på at det kan bli store endringer i det politiske toppsjiktet. Men det er svært liten spenning knyttet til hvem som skal sitte øverst i maktpyramiden i de nærmeste årene:

President Xi Jinping vil etter alle solemerker sikre seg en tredje og historisk periode som leder av kommunistpartiet, skriver NTB-AFP-AP.

Det er imidlertid en viss usikkerhet omkring den øvrige sammensetningen av partiledelsen. Trolig vil både nummer to og tre i maktrekken bli byttet ut.

Den virkelige maktkonsentrasjonen i Kina ligger hos politbyråets stående komité. Denne komiteen utgjør maktkjernen i Kinas kommunistparti og er i praksis det høyeste politiske organet i landet.

Store endringer

Ifølge Hongkong-baserte South China Morning Post vil så mange som fire av sju posisjoner i politbyråets stående komité få endringer, og i tillegg vil nær halvparten av medlemmene i den noe mindre mektige Sentralkomiteen bli byttet ut.

– Større endringer vil bety en fordel for Xi, sier Nis Grünberg ved Tysklands Mercator-institutt for Kina-studier.

Ifølge Grünberg har Xi en sjanse til å «forfremme flere av sine supportere fra politbyrået til den stående komiteen».

Sammensetningen vil dermed gi en tydelig pekepinn på maktbalansen i Kinas toppledelse, ifølge Kina-analytiker Neil Thomas ved Eurasia Group.

Thomas påpeker imidlertid at Xis meningsmotstandere har lite spillerom i dagens politiske situasjon. Presidenten styrer landet med nær uinnskrenket makt.

– Xis utrolige maktkonsolidering betyr at forfremmelse handler lite om balansegang mellom rivaliserende fløyer, men er en lojalitetskonkurranse innenfor Xis dominerende fløy, sier Thomas.

Dette kan på mange måter minne om det nærmest krypende spillet som foregikk omkring Josef Stalin i de årene han var Sovjetunionens ubestridte diktator, frem til sin død i 1953.

Trolig ny nummer to

Medlemmene i politbyråets stående komité blir trolig presentert søndag. Basert på tidligere praksis vil rekkefølgen på medlemmene avsløre hvilken rang de har. I midten vil generalsekretæren stå, som nok vil være Xi Jinping.

Den neste i maktrekken vil være statsministeren, som tar over for Li Keqiang. Li har tidligere sagt at han vil tre av som statsminister og den nest mektigste i partiet. Flere analytikere sier at Lis meninger har gått på akkord med Xis sentrale politikk, deriblant covid-strategien.

Et av de store spørsmålene er imidlertid om Li blir værende som medlem i den stående komiteen. Blir han sittende, kan det indikere at tilhengere av en mer markedsdrevet økonomi vil legge en demper på Xis innsats mot mer statlig økonomisk styring.

Xis mangeårige rådgiver kan bli forfremmet

Wang Huning er i dag nummer fem i maktrekken i den stående komiteen og ventes nå å bli forfremmet. Han har vært en av Xis nære rådgivere i en årrekke, og kan nå seile opp til å bli kommunistpartiets tredje mektigste mann.

En rekke andre venner av Xi er ansett som aktuelle kandidater til politbyråets stående komité. Det innebærer i praksis at Xi befester sin stilling ytterligere. Det vil knapt være noen som våger å mukke mot Xis veivalg i store og mindre saker.

Xis tredje periode er et brudd med kinesisk praksis

Når Xi trolig blir gjenvalgt til en tredje periode som generalsekretær i partiet, og senere som president, bryter det med tidligere praksis om ikke å sitte lenger enn to perioder.

Etter ti år ved makten, og nå fem år til, er han Kinas mektigste leder siden Mao, med full kontroll over økonomien, innen- og utenrikspolitikken og de væpnede styrkene.

Partikongressen finner sted på et tidspunkt da det butter imot for kinesisk økonomi, som følge av alvorlige problemer i den store eiendomssektoren. I tillegg har de mange restriksjonene landet har hatt grunnet koronapandemien, rammet turisme, forretningsvirksomhet og industriproduksjon hardt.

Når Xi har sikret sitt gjenvalg, står kanskje andre mål for døren. Les også:

Amerikansk admiral: USA må forberede seg på kinesisk invasjon av Taiwan

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.