Kinas president Xi Jinping. Foto:  Leah Millis/Pool Photo via AP

En tidligere leder for kommunistpartiet i den kinesiske storbyen Hangzhou er dømt til døden, i realiteten livsvarig fengsel, for korrupsjon.

Zhou Jiangyong var partileder i byen fra mai 2018 til august 2021, da etterforskningen mot ham startet.

Dette skriver statskontrollerte kinesiske medier.

Nå er han dømt for å ha mottatt bestikkelser for 182 millioner yuan, tilsvarende over 250 millioner kroner, både personlig og via slektninger.

NTB-Reuters melder om saken.

Dommen ble tirsdag kunngjort i en domstol i byen Chuzhou, som ligger nordvest for Shanghai, melder den kinesiske statskanalen CCTV.

Han er i utgangspunktet dømt til døden, men dommen kommer til å bli omgjort til livsvarig fengsel etter to år, opplyses det.

Bestikkelsene ble gitt i bytte mot at han ga tillatelser til byggeprosjekter og overtakelse av landområder i ulike områder av Zhejiang-provinsen, der Hangzhou er den viktigste byen.

Millionbyen ligger sørvest for Shanghai og er et kjent teknologisenter der selskaper som Alibaba og Ant Group har hovedkontor.

Korrupsjonsproblemet

Korrupsjon er et stort og utbredt problem i Kina, spesielt i høyere maktkretser. Det sies at «alle» på et visst nivå i maktpyramiden er eller har vært involvert i korrupsjonsaffærer i større eller mindre grad, uten at dette kan dokumenteres spesifikt av utenforstående.

Det hevdes at myndighetene dermed kan benytte reelle eller fabrikkerte korrupsjonsanklager til å bli kvitt nær sagt hvem de måtte ønske av personer i sentrale og lokale maktposisjoner.

Det at man dømmes for korrupsjon, kan derfor ofte oppfattes som et signal om at man har falt i unåde.

Kinas president Xi Jinping har ved flere anledninger erklært nettopp kamp mot korrupsjon som en av landets store utfordringer.

Spørsmålet er da om denne kampen primært retter seg mot fenomentet korrupsjon, eller mot dem som til enhver tid måtte være hans politiske utfordrere.

I den internasjonale korrupsjonsindeksen er likevel ikke Kina regnet blant de absolutte versting-landene, men samtidig et stykke ned på listen. Her havner Kina på 65.-plass (stabilt fra tidligere, samme plass som Cuba og Montenegro).

1.plass (Danmark) rangeres i denne listen om verdens minst korrupte. Norge er på 4. plass, Sverige på 5.

Ukraina er på 116.-plass, med en kurve som peker oppover, i retning av forbedring.

Russland havner til sammenligning nede på 137.-plass, med en kurve som peker nedover, i retning av forverring. Denne plassen deler Russland med Mali og Paraguay.

De som måtte sympatisere med Russland i krigen, og i den forbindelse viser til Ukrainas korrupsjon, kan derfor ha en viss nytte av å studere denne oversikten.

Aller nederst, på 180.-plass, er Somalia, rett bak land som Venezuela, Sør-Sudan og Syria.

Les også: 

Kinas utenriks­minister Qin Gang forsvant plutselig fra offentligheten

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.