Xi Jinping hilser på Vladimir Putin under et møte i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Kasakhstans hovedstad Astana den 3. juli 2024. Foto: Sergey Guneyev / Sputnik / Kreml / Pool via AP / NTB.

Kinas president Xi Jinping stadfestet onsdag båndene til Russland og støtten til krigføringen i Ukraina overfor den russiske president Vladimir Putin.

Når det gjelder Ukraina har Kina alltid stått på rett side av historien, sa den kinesiske presidenten ifølge Bloomberg.

Xi og hans russiske kollega Vladimir Putin sa at forholdet mellom de to landene er «på sitt beste i historien» da de onsdag møttes for andre gang på mindre enn to måneder.

Begge lovet å i fellesskap sikre «regional ro og stabilitet».

«Min kjære venn, jeg er veldig glad for vårt nye møte», sa Xi til Putin.

Den søte musikken mellom de to diktatorene faller åpenbart ikke i god jord hos vestlige ledere, som forsøker å isolere Russland, bare for å oppdage at regimet i Moskva får hva det trenger fra sine kolleger i Beijing.

Kina og Russland har møtt økende kritikk fra Vesten når det gjelder deres militære mål, og de har derfor svart med å utvide gruppene der de har mer innflytelse. BRICS-blokken, som består av fremvoksende økonomier, ble fordoblet i år, med Iran, De forente arabiske emirater, Etiopia og Egypt.

Bloomberg melder også at Kina og Russland ifølge europeiske myndighetspersoner er i ferd med å utvikle en angrepsdrone sammen med utgangspunkt i den iranske Shahed-modellen. Dronen skal ennå ikke ha blitt tatt i bruk i Ukraina-krigen.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.