En mann fisker på isen like ved Gazproms hovedkvarter i St. Petersburg den 13. januar 2022. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB.

Kina vurderer større investeringer i Russlands energi- og vare­produserende sektor med sikte på økt import, da Beijing nå prioriterer energi- og matvare­sikkerheten høyere, opplyser kilder med innsikt i pågående samtaler mellom de to landene til Bloomberg.

Store, statseide kinesiske selskaper som blant andre China National Petroleum Corp. og China Petrochemical Corp. drøfter slike investeringer med myndighetene i Beijing, og samtaler er også i gang mellom kinesiske og russiske energi­selskaper, melder det amerikanske nyhets­nettstedet, som er spesialisert på finans- og næringslivs­nyheter.

Gazprom er blant de russiske selskapene som vekker kinesernes interesse, som også omfatter en stor aluminiums­produsent som United Co. Rusal International.

Samtalene skal være i en innledende fase, og det er ennå ikke inngått noen avtaler, men i lys av den amerikanske og britiske energi­boikotten av Russland ligger betingelsene til rette for at de kinesiske og russiske partene kommer til enighet.

Russia’s war in Ukraine has increased the pressure on Beijing to secure imports as the cost of energy, metals and food skyrocket to unprecedented levels. Worried about the impact surging prices will have on the economy, China’s top government officials issued orders to prioritize commodities supply security, Bloomberg reported last week.

Kina har lovet å opprettholde handels­samkvemmet med Russland, og har offisielt erklært at vennskapet mellom de to landene «står fjellstøtt» til tross for krigen i Ukraina.

De siste samtalene kommer kort tid etter at Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin undertegnet en rekke nye avtaler om levering av russisk olje, gass og hvete til Kina. Planer foreligger også om å bygge en ny gassrørledning mellom de to landene. I løpet av de fem årene i forveien hadde Kina også fordoblet sin import av energi­produkter fra Russland, skriver Bloomberg.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.