CIAs direktør William Burns beskrev nylig Russlands invasjon av Ukraina som «en enorm strategisk fiasko» hvis konsekvenser er tap av arbeidskraft og materiell, ydmykelse av militæret, blottlegging av svakheter og langsiktig økonomisk skade grunnet sanksjoner, eksportkontroll og at vestlig økonomi trekker seg ut.

Risikerer sterk avhengighet av Kina

I en tale ved Rice University’s Baker Institute for Public Policy i Houston, sa Burns at russisk økonomi risikerer sterk avhengighet av Beijing, skriver Newsweek.

Ifølge William Burns har ikke Putins Ukraina-kampanje svekket NATO i sammenføyningene, tvert imot har alliansen fått et nytt medlem i Finland og sannsynligvis står Sverige for tur. 

– I realiteten blir Russland mer og mer avhengig av Kina og risikerer over tid å bli dets økonomiske koloni, helt avhengig av å eksportere energi og råvarer i den retningen. Putins Russland har som jeg ser det, satt inn et enormt selvmål.




Møtte Putin i Moskva 2021 

I slutten av 2021 var CIAs direktør William Burns i Moskva for å snakke Putin fra å gå til krig. Han kom tilbake med en følelse av at Putin allerede hadde bestemt seg og at han ikke hadde lært av tidligere feil. 

I en tale sa Burns at Putins strategi var å knuse Ukraina og utmatte Vesten – og at han mente å ha tiden på sin side. 

Øket handel i yuan

Mens de vestlig orienterte økonomier holder avstand til Russland, har Kreml i økende grad henvendt seg til Beijing for å få støtte. I 2022 økte handelen mellom Russland og Kina med nesten 35 prosent fra året før – drevet av Kinas hunger etter russisk energi. 

Kinas president Xi Jinping besøkte Moskva og signerte flerårige avtaler som ga kinesiske selskaper betydelig markedsadgang i sektorer som finans, teknologi, landbruk og romfart. 

Avtalene forventes å medføre at Russland øker bruken av yuan.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.