Russland- og Asia-ekspert Chris Weafer tror en konflikt mellom USA og Kina er uunngåelig. Dette ga han uttrykk for under et foredrag i Stavanger i regi av økonomifestivalen «Kåkånomics» i Stavanger.

– Følg nøye med på kva Xi seier. Han bruker same metode som Vladimir Putin, sa Chris Weafer på lørdag.

Weafer er fra New Zealand, men har bodd 25 år i Moskva. Han har vært makroøkonomisk rådgiver for flere multinasjonale selskaper som vil engasjere seg i Asia, skriver kulturjournalist Jan Zahl i Stavanger Aftenblad.

Han er ein hyppig brukt kommentator for BBC, CNN og fleire økonomiske tidsskrift, og meiner Vesten bør lytta nøye til kva Kinas nyleg gjenvalde leiar Xi seier.

Det er Taiwan som kan skape den store trusselen. Og Xi er enerådende i Kina, han har utryddet all motstand.

– Xi har gjort som Putin. Han har kvitta seg med all opposisjon og omgir seg berre med lojalistar. Han er den mektigaste kinesiske leiaren sidan Mao. Dermed blir det ekstra viktig kva Xi tenkjer og seier.

Diktaturets ansikt: Kinas politiske elite kryper for Xi Jinping

Weafer mener det ikke var noen som helst grunn til å la seg overraske over at Russland invaderte Ukraina. Han er en av dem som mener konflikten startet allerede ved overtagelsen av Krim i 2014. Den 24. februar var derfor å anse som en del av en lengre plan som startet under Putins tale på en sikkerhetskonferanse i München i 2007.

Her gikk Putin til angrep på det han anså som en unipolar verden dominert av USA, og en slik verdensorden kunne ikke Russland akseptere.

I dag tenker Beijing noe lignende, sa Weafer.

– Xi ser på Kina som likeverdig med USA, og meiner Kina dermed burde hatt like mykje å seia som USA i verda. Men så opplever han at USA og Vesten dominerer både tankane, strukturane og institusjonane – utan å ta omsyn til Kinas tankar og verdisett. Og det vil ikkje Kina finna seg i lenger.

– For å spissa det litt: Russarane ser Vesten som arrogante bøller som prøver å pressa sine verdiar ned over heile verda, utan tanke for at andre kan ha andre verdiar. Mykje av den same tankegangen finn du i Beijing.

Dermed har vi en situasjon hvor to ulike tankesett står mot hverandre på et geopolitisk nivå. Vestens såkalte liberale demokrati og individuelle menneskerettigheter kolliderer mot Kina og Russlands autoritære system og manglende respekt for menneskerettigheter.

Man kan selvsagt stille spørsmålstegn ved standarden til det vestlige liberale demokratiet. Særlig USA beveger seg stadig lenger vekk fra det man kan kalle et liberalt demokrati.

Men de fleste vil vel uansett se en viss forskjell mellom USA, europeiske land og Kina. Vi i Vesten opplevde nedstengninger og vaksinetvang, og rammes nå knallhardt av det grønne hysteriet. I Kina er det konsentrasjonsleirer, og folk ble under pandemien spikret inne i hjemmene sine.

Kina er mer sårbare for økonomiske sanksjoner enn Russland, mener Weafer.

– Gjennom Ukraina-krigen har Kina fått sjå kva som skjer om dei går til åtak på Taiwan i morgon. Dei vil bli møtt av massive sanksjonar. Dermed jobbar dei for å finna vegar rundt.

Et eksempel er det massive Belt and Road-prosjektet, som skal sikre varetransport inn og ut av Kina. Målet er å sørge for at Kina ikke lar seg isolere, mener Weafer.

Russerne tok lærdom av sanksjonene etter anneksjonen av Krim i 2014. Dette er en forklaring på at dagens sanksjoner skader Europa mer enn de skader Russland.

– Russland spreidde handelen sin på fleire frontar etter 2014. På den måten kan dei til dømes framleis selja olje til India i dag, og tena store pengar på det, sa Weafer.

– Russarane er stae og uthaldande. Du spelar ikkje chicken med ein russar. Han vil nemleg smila når han kjører utanfor stupet.

Donald Trump var den første som forsto at det var en trussel for amerikansk sikkerhet og økonomi at alle varene ble produsert i Kina. Biden har trodd at hans viktige oppgave er å gjenopprette relasjonene med de europeiske allierte.

Trump syndet da han krevde at landene i Europa skulle oppfylle sine løfter og bidra med sin del av finansieringen av NATO. Han advarte i 2018 Tyskland mot å bli for avhengige av russisk gass. Trump ble latterliggjort av europeiske medier, men det viste seg at han hadde helt rett.

Europa ligger midt mellom USA og Kina, sa Weafer. Vi har derfor muligheten til å føre en dialog med kineserne.

I Norge vet vi jo at en dialog med Kina kun er mulig hvis vi underkaster oss, slik Solberg-regjeringen gjorde.

Skal Vesten gjera seg mindre avhengig av Kina, kan me sjå ei komande de-globalisering der USA og Europa hentar tilbake mykje av produksjonsjobbane dei i praksis har outsourca til Kina. Det kan bringa deg og meg som forbrukarar i ei klemme:

Vil du kjøpa billege, kinesiskproduserte produkt – sjølv om Kina er autoritært og bryt menneskerettane? Eller vil du vera villig til å betala ein høgare pris om produktet er produsert på meir etisk vis i Vesten?

Xi har gjort det tydelig at han vil at Taiwan skal bli en del av Kina i hans regjeringstid. Dette er ingen tom trussel.

Det er grunn til å frykte at Xi vil utnytte de to årene som gjenstår med en svak og tilsynelatende forvirret Biden i Det hvite hus.

Les også:

Tysk storavis blottlegger Kinas hemmelige propaganda

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.