Niall Ferguson. Stillbilde: Hoover Institution / YouTube.

Etter hvert som Ukraina-krigen trekker ut i langdrag, blir det stadig mer sannsynlig at Russland kommer til å erobre hele det sørøstlige Ukraina, sier den britiske historikeren Niall Ferguson i et intervju med den polske avisen Gazeta Wyborcza.

I intervjuet, som er republisert på tysk av Die Welt, hevder Harvard-professoren og den bestselgende forfatteren at USAs president Joe Biden gjorde en fatal taktisk feil ved å eskalere situasjonen på et tidlig tidspunkt i krigen da Russland viste militær svakhet, mens Ukraina viste styrke.

Alt burde ha vært gjort for å starte forhandlinger da Russlands offensiv mot Kyiv mislyktes tre uker ut i krigen, men i stedet dro Biden til Warszawa, der han kalte Putin en krigsforbryter og tok til orde for at han burde styrtes, minner Ferguson om.

Biden-administrasjonen trodde at jo lenger krigen varte, desto mer ville Russland svekkes samtidig som Kina ville avskrekkes fra å invadere Taiwan, men situasjonen er nå stikk motsatt, sier han. Putin er gått i skyttergraven, og der vil han bli lenge, for tiden og utmattelseskrigen arbeider i hans favør, mener Ferguson.

Vesten vil før eller senere gå lei, tror den britiske historieren.

Men Vesten fortsetter å levere våpen. Vil ikke det hjelpe Ukraina?

Den avgjørende saken er standhaftigheten. USA har allerede hjulpet Ukraina med 50 milliarder dollar. Vil de gi 50 til i andre halvår? Og neste år? Putin vet at den vestlige enigheten om forsvaret av Ukraina har en forfallsdato.

Vestens sanksjoner virker ikke etter hensikten, og Putins posisjon er ikke truet mener Ferguson:

Jeg har aldri trodd på virkningen av sanksjoner. Så lenge Russland kan selge olje og gass, vil rubelen forbli sterk og Russland klare seg.

Vil de vestlige sanksjonene tvinge Putin til å innse at han ikke kan vinne og få ham til å trekke seg tilbake?

Det vil de ikke.

Vil det økonomiske og politiske presset fra Vesten føre til et kupp der Putin blir styrtet?

Nei, ikke det heller.

Vil Kina trekke sin støtte til Russland hvis det ikke slutter fred?

Nei, de vil hverken trekke støtten eller presse på for fred.

Vil den vestlige krigstrettheten øke og støtten til Ukraina avta?

Ja, dette er allerede tilfelle.

Biden har gjort en lang rekke grove utenrikspolitiske tabber, mener Ferguson. Før krigen hadde USA sluttet å gi Ukraina militær støtte, og Biden utelukket siden USAs og NATOs inngripen i krigen. Før krigen hadde han også opphevet sanksjonene mot gassrørledningen «Nord Stream 2» og trukket amerikanske styrker ut av Afghanistan, for slik å servere Taliban landet på et fat.

Omfanget av hans regjerings inkompetanse er skrekkelig. Trump ville ikke ha gjort noe av dette.

I Europa tror alle at Trump er den verste, men Biden er mye verre, fortsetter Ferguson – som slett ikke er noen Trump-fan, men snarere mener at den tidligere presidenten er en trussel mot demokratiet.

Da Trump ble valgt, fryktet alle at han ville avskaffe NATO. Gjorde han det? Nei. Presidenten som sa at NATO var «hjernedød», var Emmanuel Macron, ikke Trump. Trump kritiserte Tyskland for ikke å bruke nok penger på forsvaret og for å gjøre seg altfor avhengig av russiske gassleveranser. Tok han feil?

Man vet at Trump ikke vek unna for Putins skremsler, men snarere svarte på dem ved å true med å bombe Moskva, og hvis Trump hadde blitt gjenvalgt, er det ikke sikkert at Putin ville ha invadert Ukraina, avslutter Ferguson.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.