Niall Ferguson. Stillbilde: John Anderson / YouTube.

Den ustabile verdens­situasjonen minner i øyeblikket om tiden før andre verdenskrig, og det skyldes fremfor alt et svekket USA, mener den kjente historikeren Niall Ferguson, som legger ansvaret for situasjonen i Midtøsten på USAs president Joe Biden.

I et intervju med La Repubblicas London-korrespondent Antonello Guerrera sier den britiske historie­professoren ved Harvard også at han frykter et nytt Holocaust.

La Repubblica: La du merke til jakten på jøder i Dagestan? Og David­stjernene på husene til franske jøder?

Niall Ferguson: Pogromene er tilbake i mange former. Det Hamas gjorde den 7. oktober, var en pogrom. Det overrasker meg dessverre ikke at anti­semittismen er kommet kraftig tilbake, i mange forkledninger. Dagestan er jo en islamistisk og tidvis anti­semittisk russisk republikk der muslimene er i flertall. Men også i andre deler av verden forener den anti­semittiske islamismen elementer fra ekstrem­venstre og ekstrem­høyre. Som historiker ser jeg nå alle symptomene på det 20. århundrets patologier. Blant disse er de ekstreme ideologienes tilbake­komst, som anti­semittismen, som var den dødeligste fordi den førte til Holocaust.

Antisemittismens utbredelse i Vesten bekymrer Ferguson dypt:

Vi må være klar over at trusselen fra Hamas og andre terrorgrupper innebærer risiko for et nytt Holocaust. Det ser vi i de anti­semittiske frasene som ustraffet gjentas i de pro-palestinske demonstrasjonene, også i våre vestlige byer – som når man hører folke­mengdenes rope om Palestina «fra elven til havet» i England.

Gaza-krigen setter Abraham-avtalene mellom Israel og arabiske stater i fare, mener Ferguson, som likevel blir sjokkert når han hører krav om våpenhvile.

Hvorfor det?

Fordi det hadde allerede vært en våpenhvile, som palestinske jihadister brøt den 7. oktober med en voldsorgie med sikte på å provosere Israel. På den måten skadet de prosessen med Abraham-avtalene, som først og fremst er et økonomisk initiativ, foruten et politisk, med sikte på å gi palestinerne bedre muligheter og trekke dem ut av ekstremisme- og kamikaze-spiralen. Dessverre er palestinerne ofre for sine egne ledere.

Ferguson er betenkt over volden fra israelske bosettere, men minner om at Holocaust kunne skje også fordi jødene hele tiden fant seg i antisemittismen i tiden forut.

Det er ikke gitt at Abraham-avtalene er døende, mener han:

Saudi-Arabia og Emiratene har fremdeles sterk interesse av å normalisere forholdet til Israel, også fordi de vet at oljen ikke vil vare evig, og at den eneste teknologiske supermakten i Midtøsten er den jødiske staten.

Saudi-Arabia ønsker også å marginalisere Iran, som er den største trusselen mot freden, fortsetter Ferguson.

Og det til tross for at Iran er svakere enn før. Men Joe Biden og administrasjonen hans har gjort mange feil.

Hvilke?

Det behøves mer avskrekking av Teheran. Hvis Biden hadde sagt til iranerne at «vi kommer til å ødelegge de kjernefysiske anleggene deres hvis vennene deres i Hizbollah bomber Israel», ville revolusjons­garden ha vært svært forsiktig. Men Biden og kompani tenker bare på å unngå enhver eskalering. Men på den måten pletter de seg selv med appeasement. Ikke bare det: Biden hadde liten tro på strategien som lå til grunn for Abraham-avtalene. Han mildnet snarere sanksjonene mot Teheran og prøvde å gjenopplive atomavtalen med Iran, som etter mitt skjønn er en total katastrofe.

Dette var et kritisk øyeblikk, mener Ferguson:

Det var en av hovedårsakene til de katastrofale hendelsene vi har vært vitne til i Midtøsten de siste ukene. For ikke å snakke om den amerikanske fiaskoen i Afghanistan, som til slutt fikk Putin til å angripe Ukraina. Jeg håper at USA snarest skifter president og begynner å føre en mer effektiv utenriks­politikk.

Det store strategiske bildet er alt annet enn oppløftende, mener den berømte historikeren:

Vi står utvilsomt overfor en akse mellom Russland, Iran, Kina og Nord-Korea, som samarbeider. Det pågår to store kriger, i Ukraina og i Gaza, og en mulig tredje krig i Taiwan. Hvis Kina bestemmer seg for å angripe, vil USA befinne seg ved tre fronter. Det er en strategisk sett svært komplisert situasjon. For Beijing er den mektigste motstanderen USA har stått overfor i historien, i alle fall sett fra et økonomisk synspunkt, mye mer enn Sovjetunionen.

USAs svakhet bekymrer ham:

USA er svakere nå enn ved starten på den kalde krigen i det 20. århundret, og det på grunn av indre splittelse, en budsjett­politikk som ikke er bærekraftig, samt en svekket industriell base. I dette øyeblikk, i denne andre kalde krigen som vi har vært i de siste fem årene, er USA svakere.

Verden er nå like farlig som for 90 år siden, og hvis ikke USA snart blir sterkere, rykker tredje verdenskrig stadig nærmere, avslutter Niall Ferguson.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.