Ukraina krever en forklaring etter at USAs president Joe Biden sa at Volodymyr Zelenskyj ikke tok USAs advarsler om et russisk angrep på alvor.

Fredag sa Biden at Zelenskyj ikke ville høre på de amerikanske advarslene før den russiske invasjonen 24. februar, skriver NRK.

– Jeg vet at mange mente at jeg overdrev. Men jeg visste at vi hadde nok data til å bygge opp under vurderingen, sa Biden.

– Russlands president ville gå over grensa. Det var ingen tvil, og Zelenskyj ville ikke høre på det, og det ville mange andre heller ikke. Jeg forstår det, men han gikk inn.

Den kommentaren «trenger helt klart en forklaring», sier talsmannen for det ukrainske presidentkontoret, Serhij Nykyforov. Han viser til at Zelenskyj gjentatte ganger ba om at Ukrainas støttespillere innførte sanksjoner mot Russland før invasjonen, for å presse Russland til å trekke sine styrker tilbake fra grenseområdene.

Fra utsiden virker det som om Biden-regimet har rotet til det diplomatiske og geopolitiske spillet både før, under og etter invasjonen.

Før invasjonen burda man kommet med trusler og advarsler direkte til russerne, uten å gå via pressen. Man burde klargjort på forhånd hvordan man ville støtte Ukraina i tilfelle russerne invaderte.

Dessuten var tilliten til Biden-regimet som militær støttespiller på et bunnivå, etter den katastrofale tilbaketrekningen fra Afghanistan. Derfor var det mange som ikke festet lit til advarslene fra USA. At de ble fremsatt i full offentlighet, og ikke via diplomatiske kanaler, kan også ha bidratt til mistilliten.

Etter at invasjonen var et faktum har USA bidratt med en god del militær støtte, i form av våpen etc. Men Biden har flere ganger dummet seg ut, som da han sa at han ønsket regimeendring, og at Putin var en krigsforbryter, eller da han sa at amerikanske soldater fra 82. Airborne allerede hadde vært på bakken i Ukraina, og snart skulle tilbake.

Nok en gang: Man kan ønske seg regimeendring, og man kan med god grunn mene at Putin er en krigsforbryter. Men dette bør ikke være tema for en Q&A i Det hvite hus, i full offentlighet.

Flere ganger måtte Bidens stab rykke ut og dementere ting som ble sagt i offentligheten, som hører hjemme bak lukkede dører.

Det hvite hus må korrigere Bidens uttalelser om regimeendring

Nå melder Ukraina at de er i ferd med å gå tomme for ammunisjon. Sjefen for Ukrainas militære etterretning, Vadym Skibitsky, sier at de ukrainske styrkene er helt avhengige av vestlige våpenleveranser.

– Dette er en artillerikrig nå, og vi taper når det gjelder artilleri, sier Skibitsky til The Guardian.

– Vi er nesten tomme for ammunisjon.

I en situasjon hvor Europa er i ferd med å tømmes for våpen, blir USA stående alene som garantist for leveranser til de ukrainske styrkene. Hvis USA velger å fortsette leveransene kan krigen vare lenge.

Man kan selvsagt støtte en slik strategi fra en varm sofa i Norge. Sympatien for Ukraina er stor, forståelig nok.

Men i den krisen USA befinner seg i, så kan det hende at USA mister lysten på å bli så dypt involvert i nok en langvarig og kostbar krig, kun noen måneder etter fadesen i Afghanistan, som ble en tragisk avslutning på to tiår med totalt bortkastet militært engasjement.

Engasjementet i Ukraina har liten støtte blant amerikanerne. Mange amerikanere har problemer med å forstå hvorfor grensene til Ukraina er så utrolig viktige, mens grensene til USA er åpnet på vidt gap.

Det er derfor mulig å tolke Bidens uttalelser som et varsel om at en exit-strategi er i ferd med å iverksettes. Kanskje Demokratene tenker på høstens delstatsvalg? Innenrikspolitikk trumfer alt i USA.

Allikevel er det noe ynkelig over måten Biden forsøker å legge skylden på Ukraina. Zelenskyj forsøkte, forståelig nok, å kjøle ned spenningsnivået før invasjonen. USA og vestlige medier opptrådde som rene krigshissere. Diplomatiet sviktet.

Fra første stund etter invasjonen 24. februar har Ukraina ytt kraftig motstand. Selv om ukrainske myndigheter forsøkte å roe ned spenningsnivået i offentligheten, ble de militære forberedelsene utført med stor dyktighet.

Det er derfor ikke så vanskelig å tenke seg at både Zelenskyj og den militære ledelsen i Ukraina nå føler seg dolket i ryggen av Biden og hans regime.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.