Byen Avdijivka er i ferd med å falle. Det er først og fremst et nederlag for Zelenskyj, som gjør Avdijivka til et være eller ikke være, akkurat som Bakhmut. Russland har overlegne ressurser og kan bombe Ukraina i senk.

Ukraina har ikke så mange soldater å sette inn som Russland. Derfor er det risikabelt å gjøre byer til åsteder for strategiske slag når de ikke har strategisk betydning.

Det er først og fremst Zelenskyj som satser alt på ett kort. Den avsatte hærsjefen var mer pragmatisk.

Flere ønsker å utnytte situasjonen til å fremme sin sak. Talsmann for Biden-regimet, John Kirby, sier Avdijvka faller fordi ukrainerne mangler artilleriammunisjon.

– Våre styrker bruker alle tilgjengelige mannskaper og midler for å holde fienden tilbake, sier Oleksandr Tarnavskij, en ukrainsk general med ansvar for styrkene øst i landet.

Han kaller situasjonen «vanskelig, men kontrollert» og sier at de ukrainske styrkene er i ferd med å klargjøre nye forsvarsstillinger rundt byen.

Tarnavskij sier at Ukraina ønsker å beskytte sine styrker.

– Vi setter pris på hvert eneste stykke ukrainsk land, men den høyeste verdien og prioriteten for oss er å bevare livet til ukrainske soldater.

Russiske styrker har forsøkt å erobre Avdijivka i flere måneder.

Talsmann for Det hvite hus John Kirby advarte natt til fredag om at byen står i fare for å havne under russisk kontroll.

– Det er fordi de ukrainske styrkene på bakken går tomme for artilleriammunisjon. (NTB)

Morten Jentoft sa i morgensendingen på NRK at det bare er et tidsspørsmål før Avdijivika faller. Men det sitter langt inne for ukrainerne å innrømme det.

Skjør situasjon

Tirsdag besøkte den nye hærsjefen Oleksandr Syrskyj fronten sammen med forsvarsminister Rustam Umerov. Også han er nyinnsatt.

Syrskyj betegnet situasjonen som «komplisert og skjør». På ukrainsk betyr det at strikken er strukket til bristepunktet. Det høres ut til at Syrskyj forbereder ukrainerne på dårlige nyheter.

– Det operative miljøet er ekstremt komplekst og stressende. De russiske okkupantene fortsetter å øke innsatsen og har et tallmessig overtak, sier forsvarssjefen i en uttalelse i sosiale medier.

Syrskyj, som har ledet de ukrainske bakkestyrkene siden 2019, ble i forrige uke forfremmet til forsvarssjef etter Valerij Zaluzjnyj.

Tirsdag presenterte Syrskyj og Umerov landets militære planer for 2024 for Natos militære øverstkommanderende og lederen for USAs militære støttegruppe for Ukraina. (NTB)

Det er USA som har det avgjørende ord for hvilken kurs Ukraina skal velge. Hvis USA konkluderer med at Ukraina må velge forhandlingsveien, har ikke Zelenskyj noe valg.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.