Ukraina har trukket sine styrker ut av Avdijivka for å unngå at de ble omringet, sier forsvarssjef Oleksandr Syrskyj. Byen har vært under hardt russisk press.

Syrskyj skriver på Facebook at styrkene flytter på seg for å forsvare langs mer gunstige posisjoner, og at de vil ta grep for å stabilisere situasjonen og beholde stillingene sine.

– Basert på den operative situasjonen rundt Avdijivka og for å unngå omringing og bevare livene og helsa til soldatene, besluttet jeg å trekke våre enheter fra byen og gå over til å forsvare fra mer gunstige posisjoner, skriver generalen Oleksandr Tarnavskyj, som kontrollerer området, på Telegram.

Avdijivkas fall til russerne er den største endringen i krigens fronter siden russiske styrker tok Bakhmut i mai 2023.

Byen som ligger 5 kilometer fra Donetsk by, har vært utsatt for mer enn fire måneder med vedvarende russiske artilleriangrep. Ukraina sa så sent som fredag at de sendte forsterkninger til byen.

Avdijivka er kjent for sitt enorme kullverk og sin posisjon som innfallsport til det russiskkontrollerte regionssenteret Donetsk 20 kilometer lenger øst. Den har vært hjemsøkt av kamper helt siden den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014, og har blitt et symbol på den ukrainske motstanden.

USA advarte torsdag om at byen sto i fare for å havne under russisk kontroll fordi de ukrainske styrkene ikke hadde nok artilleriammunisjon.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.