Ikke så nære venner likevel: Kinas President Xi Jinping (h) og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Selv ikke Kina står helhjertet på Russlands side. Flere offentlige banker i Kina begrenser finansiering til kjøp av råmaterialer fra Russland, melder Bloomberg.

NTB melder om saken, og forteller at det økonomiske samarbeid med Kina som er så viktig for Putin, kan slå sprekker, allerede et par dager inn i Ukraina-invasjonen.

Etter den russiske invasjonen av Ukraina har minst to av Kinas største statseide banker, ICBC og Bank of China, begynt å begrense finansiering av kjøp av russiske råvarer, skriver Bloomberg.

Ifølge mediet ble beslutningen tatt i frykt for at det å tillate finansiering kunne bli sett på som støtte av Moskvas invasjon, og at man dermed risikerte sanksjoner fra USA og deres allierte, skriver Bloomberg. Avisen viser til ikke-navngitte kilder.

De melder at tiltaket kan være midlertidig. Men dette er uansett et signal om at selv Kinas støtte til Putins invasjon er halvhjertet og lunken.

Kina og Russland har styrket sine bånd betraktelig etter Moskvas annektering av Krim i 2014 og de påfølgende vestlige sanksjonene den gang.

For å fremme sin egen vekst har Kina også økt sine kjøp av russiske råvarer, og 30 prosent av russisk olje og gass selges nå til Kina.

Men dette kan bli mer komplisert dersom de store bankene i Kina begrenser finansieringen av slike kjøp.

Les også: 

Putins militære eventyr kan få en sviende kostnad for den vanlige russer

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.