Bank i Moskva. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Den russiske rubelen har falt i verdi, og er svekket med ca. 25 prosent siden årsskiftet. Det får en profilert TV-programleder til å rase mot sentralbanken.

Mandag kostet 1 amerikansk dollar 101 rubler i Russland, og verdien av den russiske valutaen er dermed svekket med 25 prosent siden årsskiftet.

Verdien er nå lavere enn på 17 måneder, og er nå nede på samme nivå som rett etter landets invasjon av Ukraina i februar i fjor, melder NTB.

Vestlige sanksjoner mot russisk olje- og gasseksport er en forklaring, sammen med synkende etterspørsel etter rubel i Russland, skriver NTB.

I internasjonale finansmarkeder er rubelen en så å si «død» valuta, det er nå tilnærmet ingen handel i rubler. Knapt noen i andre land trenger rubel til noe som helst.

De som fortsatt selger noe til Russland, vil også unngå å få betalt i rubler.

Russland har forsøkt å få sine handelspartnere til å bruke rubler, for å øke kursene, men de har ikke hatt nevneverdig hell med det.

President Vladimir Putins økonomiske rådgiver Maksim Oresjkin hevder slapp pengepolitikk også må ta skylden, og sier at sentralbanken har de nødvendige redskaper for å stabilisere situasjonen.

Det er uklart hva slags redskaper han her sikter til, men Russland har trolig fortsatt en del finansielle reserver landet kan bruke til å støttekjøpe egen valuta.

Men slike støttekjøp i seg selv kan aldri bli mer enn midlertidige tiltak. For å holde valutaen permanent oppe, kreves det normaliserte handelsrelasjoner med andre land. Så lenge krigen pågår, kan dette bli vanskelig for Russland.

Det tar gjerne noe tid før effekten av internasjonale sanksjoner mot et land slår inn for fullt, noe man har sett eksempler på tidligere, blant annet overfor Iran og, i sin tid, Sør-Afrika.

Men en del tegn kan tyde på at Russland nå begynner å tynges av for alvor av sanksjonsregimet.

Mottiltak

Da vestlige land innførte sanksjoner etter fjorårets invasjon av Ukraina, falt verdien av rubel til 130 mot dollar.

Den russiske sentralbanken innførte deretter en del mottiltak, og i fjor sommer måtte man bare ut med 50–60 rubel for en dollar.

Tirsdag holder sentralbanken ekstraordinært møte for å diskutere styringsrenten, som ble hevet med 1 prosentpoeng til 8,5 prosent i forrige måned. Dette var den første hevingen siden september i fjor.

Bankens neste møte skulle etter planen først holdes 15. september.

Rasende russisk TV-vert 

Fra den russiske sentralbankens side forsøker man å avdramatisere det hele.

Men man trenger ikke gå lenger enn til Russland egne, statskontrollerte talkshow på TV for å finne frustrasjon og sinne over det som skjer med økonomien.

Den profilerte TV-verten Vladimir Solovyov leverer en rasende utskjelling av landets sentralbank. Han beskylder banken for å ha kjørt rubelen i grøfta, så den er blitt en av verdens svakeste valutaer. Han mener andre land nå ler av Russland.

Enkelte vil si at han burde rette sitt skyts mot andre enn landets sentralbank når Russlands økonomi nå sliter. Det er ikke bankledelsen som har styrt landet inn i nåværende situasjon.

Den russiske programleder og talkshow-vert Vladimir Solovyov. Foto fra YouTube. 

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.