Millioner av russere føler konsekvensene av invasjonen i Ukraina. Vesten har rammet Russland med en lang rekke sanksjoner. Utenfor bankene er det køer av folk som vil ta ut kontanter mens rubelen stuper til historisk lave nivåer og hverdagsproduktene blir dyrere.

Mens missiler og granater regnet over Kyiv og Kharkiv, sto moskovittene i køer som minnet om brød- og kjøttkøene i sovjettiden. 

USA, Storbritannia, Europa og Canada har de siste dagene kunngjort en rekke nye sanksjoner, blant annet blokkering av russiske finansinstitusjoners tilgang til det internasjonale betalingssystemet SWIFT, og de har stengt Russlands sentralbank ute fra transaksjoner med dollar.

Dette har sendt rubelen ned tretti prosent og tvunget sentralbanken til å heve renten til tyve prosent. Moskva-børsen ble holdt stengt 1. mars.

– Jeg føler stemningen fra Sovjetunionen, sier Anatoly (46), romforsker, på sin plass nummer 152 i køen for en minibank som skulle inneholde euro og dollar.

Han befant seg i et kjøpesenter som minner om et hvilket som helst moderne kjøpesenter i Vesten – det er hundrevis av dem i dagens Russland.

– Det føles som å være tilbake i en gammel sovjetisk kø på jakt etter sko eller en pølse den gang vi var fullstendig avskåret fra Vesten. Har vi ikke lært noe?

– Vi har beveget oss mot Europa og Amerika, men Putin har brakt oss tilbake til vår elendige sovjetiske fortid.

Anatolys mål var å trekke ut så mye valuta som mulig fra minibanken før rubelen sank enda dypere.

Du må i øyeblikket ha nesten 13 rubler for å få en krone. Prisene på kjøtt og melk har steget med tyve prosent. Før Putin annekterte Krim for åtte år siden, holdt det med fem–seks rubler for å veksle til seg en krone.

– Det er ingen dollar, og rubler er jeg ikke interessert i. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er redd vi er i ferd med å forvandle oss til Nord-Korea eller Iran, sa en moskovitt som kalte seg Anton.

En designer ved navn Andrey sa til BBC at stigende renter betyr at han ikke kan betjene boliglånet sitt. – Hvis jeg kunne forlate Russland akkurat nå, ville jeg gjort det. Men jeg er avhengig av jobben.

– Jeg planlegger å finne nye kunder i utlandet så fort som mulig og flytte med de pengene jeg har spart. Jeg er redd her – folk er blitt arrestert for å ha uttalt seg mot «partilinjen». Jeg stemte ikke engang på dem som sitter med makten.

Heller ikke i reisebyråene er det håp å finne:

– Europa er stengt, ingen sjanse. Umulig.

Det kan være håp om reiser til Tyrkia, Bali og Thailand, men populære europeiske destinasjoner – russernes absolutte favoritter – er blokkert i overskuelig fremtid.

Aeroflot og andre russiske flyselskaper har flyforbud over det meste av europeisk luftrom. Mange russiske flyselskaper vil bli tvunget til å returnere innleide fly grunnet sanksjonene, noe som også vil gjøre det vanskelig for dem å betjene innenlandske destinasjoner.

– Jeg er lei av alle løgnene på propaganda-tv, sa Polina (24), også hun i minibank-kø. – Ingen i min generasjon svelger det at alle ukrainere er nazister. Det er tull, og det vet vi.

Lyubov (73) ble født i Kharkiv, Ukrainas nest største by, bare 40 kilometer fra den russiske grensen. Byen har vært under angrep de siste døgnene.

– Jeg er engstelig for barnebarna mine, men kritiserer du krigen, kan du bli anklaget for forræderi. 

MailOnline: Back in the USSR! Furious Russians say they feel like they’re reliving Soviet-era shortages as huge queues return to Moscow amid scramble to withdraw cash as sanctions bite

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.