Russlands president Vladimir Putin i video-konferanse 15. april, 2022. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russlands president Vladimir Putin hevder sanksjonene mot landet har mislyktes. I stedet mener han de har slått tilbake på Vesten.

I et videomøte med Russlands ledere mandag, sa Putin at vestlige land «forventet å raskt ødelegge den økonomiske situasjonen, fremprovosere panikk i markedene, kollaps av banksystemet og massekonkurser i landet».

– Strategien for den økonomiske blitskrigen har mislyktes, sa den russiske presidenten, ifølge NTB-AP.

Putin hevdet i stedet at sanksjonene har ført til forverring av økonomien i Vesten, med eskalerende inflasjon og fall i levestandarden.

Den russiske presidenten erkjente samtidig en kraftig økning i forbrukerprisene i Russland, men hevder «landet har motstått det enestående presset». Putin pekte på at rubelen har styrket seg, og at landet har registrert et historisk høyt handelsoverskudd på 58 milliarder dollar i årets første kvartal.

Samme dag sier ordføreren i Moskva, Sergej Sobjanin, at 200.000 innbyggere i byen står i fare for å miste jobben etter at utenlandske selskaper valgte å stanse eller trekke seg helt ut av det russiske markedet.

Store, internasjonale kjeder som IKEA, McDonalds, H&M, Nike, Adidas, internasjonale flyselskaper og en rekke andre har stengt sine virksomheter i Russland, noe som får ringvirkninger både for lokalt ansatte og lokale leverandørbedrifter. I tillegg rammes russiske forbrukere.

Putin berører heller ikke det faktum at det er bom slutt på overføring av vestlig produserte deler/reservedeler og materiell til russisk industri og virksomhet innen luftfart, bil/transport, IT, medisinsk utstyr m.m.

Effekten av dette vil gjerne melde seg for fullt etter noen måneder, når det er slutt på lokale lagre.

Økende arbeidsledighet som følge av sanksjonene er et potensielt temmelig synlig problem for Putins regime, og vil også være en mulig kilde til gryende uro i befolkningen.

Forrige uke ble det derfor fra russiske myndigheter godkjent et program på over 350 millioner norske kroner til støtte for sysselsettingen i Moskva.

– Dette kan blant annet være for midlertidige ansettelser i byens parkvesen, sa ordføreren.

Tusenvis skal altså ut og luke ugress og plukke søppel, noe som på sikt neppe vil bidra særlig positivt til statsfinansene.

Dette innebærer i praksis en form for offentlig betalt nødsarbeid, slik man hadde i Norge i mellomkrigstiden.

Les også: 

Prøver å hevne seg: Russland gir Boris Johnson innreisenekt

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.