Russlands president Vladimir Putin i sin residens Novo-Ogaryovo utenfor Moskva, 18. juli , 2022. foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russlands president Vladimir Putin lover å takle det han kaller «kolossale» problemer i teknologisektoren. Dette skal skyldes vestlige sanksjoner, noe han tidligere har nedtonet betydningen av.

Putin sa ifølge NTB-AFP mandag at Russland kan overvinne alle disse problemene hvis landet gjør høyteknologi til et hovedfokus for utvikling.

– Dette er en enorm utfordring for landet, sa han under et møte om strategisk utvikling.

– I erkjennelse av den kolossale mengden utfordringer vi står overfor, vil vi se etter nye løsninger på en energisk og kompetent måte, sa presidenten.

Det er uklart hvordan og hvor raskt denne russiske teknologiutviklingen skal finne sted, i et land som er svært avhengig av andre i det meste som har å gjøre med utvikling og produksjon av moderne teknologi.

En rekke ledende teknologiselskaper, blant dem Apple, Microsoft og Intel, stanset virksomheten i Russland etter den storstilte invasjonen av Ukraina 24. februar.  Det samme gjelder en lang rekke leverandører av vestlige elektronikkprodukter.

Putin har tidligere sterkt nedtonet betydningen av vestlige sanksjoner, og fremstilt Russland som vinneren i den økonomiske konflikten med Vesten.

Takket være sine etterspurte oljeressurser har landet klart å holde inntektene oppe. Men konsekvensene av de teknologiske problemene er nå åpenbart i ferd med å melde seg for fullt.

Document publiserte nylig en melding om landets økonomisk status 4-5 måneder ut i krigen, basert på informasjon fra russiske myndigheter:

Russland melder om stort overskudd, sanksjoner til tross

God sommerlesning:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.