Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Storbritannia utvider sanksjonene mot Russland, ved at ytterligere 14 fremstående russere sanksjoneres personlig for innblanding i Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Steg for steg trappes sanksjonene mot Russland opp, og både den russiske stat og enkeltpersoner i landet utsettes.

Storbritannia har nå besluttet å sanksjonere et ytterligere antall russere personlig. Russlands kulturminister Olga Ljubimova og utdanningsminister Sergej Kravtsov er blant dem som nå rammes av dette.

Sanksjonene mot Ljubimova bunner i hennes støtte til politikken og handlingene som skader og truer Ukraina, og Kravtsov sanksjoneres for skoleløpet han har laget for ukrainske barn som er blitt tvangsflyttet til Russland, heter det i en pressemelding fra det britiske utenriksdepartementet.

NTB-Reuters melder om saken.

– Disse sanksjonene stiller dem som støtter Putins regimet, til ansvar, i tillegg til dem som ønsker å se Ukraina ødelagt, sier utenriksminister James Cleverly.

Sanksjonene kommer samme dag som Cleverly skal lede et møte i FNs sikkerhetsråd om krigen.

Diskusjon om effekten av sanksjoner

Det hevdes fra en del hold at sanksjonene mot Russland har liten effekt. Document hadde en sak fra NTB om dette nylig (se under). Der ble det ble det imidlertid også påpekt at den russiske valutaen, rubler, har hatt en svært dårlig utvikling i senere tid.

Ikke på mange år har rubelen vært verdt så lite i forhold til euro og dollar som i dag. De fleste eksperter ser det som en tydelig indikasjon på at det nå slett ikke går bra med russisk økonomi.

Både sanksjonene og alle andre økonomiske konsekvenser av krigen vil uunngåelig tære på.

Det er et poeng i denne sammenheng at de tall som ofte benyttes av mediene for å beskrive utviklingen i russisk økonomi, er tall fra IMF (det internasjonale pengefondet).

Men IMF gjør ikke egne analyser, de baserer sine oppdateringer på egenrapporterte tall fra de enkelte nasjoner. For russisk vedkommende vil det si tall fra Rosstat, den russiske stats statistikkbyrå. Det vil være delte meninger om troverdigheten i disse tallene i dagens situasjon.

En tydeligere fasit på dette vil avtegnes etter hvert, enten det ene eller det andre viser seg å stemme.

Den kjente finansmannen, forfatteren og russlandskjenneren Bill Browder er temmelig klar i sin vurdering. Han mener sanksjonene vil utgjøre en katastrofe for Russland. Han hevder også at president Putin selv er svært bekymret for utviklingen i økonomien.

Et ferskt intervju med Browder om både betydningen av sanksjoner og om Putins nåværende posisjon generelt:

Les også: 

Russisk økonomi vokser omtrent like mye som den europeiske, til tross for sanksjoner

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.