Boing-fly som driftes av det russiske flyselskapet Aeroflot. Tilgangen på vestlige deler og service på disse flyene er nå borte. Foto: AP Photo/Michael Vochenkov, File

Norge har innført nye sanksjoner mot president Vladimir Putin og det russiske regimet, opplyser Utenriksdepartementet.

Norge har tidligere besluttet å følge EUs sanksjoner overfor Russland, og nå kom enda et steg i denne prosessen.

Sanksjonspakken ble vedtatt i EU 21. juli 2022. Den trådte i kraft i Norge fredag, opplyser UD i en pressemelding. Det er NTB som melder om dette.

– Vi står igjen sammen med EU om sanksjonene mot Russland for å opprettholde presset på den russiske regjeringen og den listeførte eliten. Sanksjonene er en nødvendig reaksjon på Russlands brutale og uprovoserte angrep på Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Utenriksdepartementet understreker at målet med sanksjonene er å redusere Russlands evne til å finansiere krigen i Ukraina. Sanksjonene blir stadig strengere, og mulighetene for å drive handel med Russland er sterkt innsnevret.

Samlet er nå over 1.200 personer og over hundre enheter listeført. Det innføres forbud mot kjøp, import og overføring av gull med russisk opprinnelse, og havneforbudet utvides til å omfatte sluser.

Forbudet mot å motta innskudd fra russiske statsborgere utvides, og eksportkontrollen av flerbruksvarer styrkes.

Listen over varer og teknologi som ikke kan eksporteres til Russland, utvides. Bakgrunnen er at dette kan bidra til å styrke Russland militært og teknologisk, eller til å utvikle forsvars- og sikkerhetssektoren.

Videre utvides listen over varer og teknologi til bruk i blant annet oljeraffinering og som er omfattet av et eksportforbud.

Det er omdiskutert hvilken effekt sanksjonene så langt har hatt overfor det russiske regimet. Vanlige russiske borgere merker at over 1000 vestlige bedrifter har trukket seg ut, butikkjeder er stengt eller lagt ned og mange arbeidsplasser har forsvunnet.

Vareutvalget er blitt noe begrenset, og en del priser har skutt i været.

Flytrafikken i landet er påvirket av mangel på reservedeler til de mange vestlige flyene som opereres av nasjonale flyselskaper. Dette er innleide fly som Russland nå rett og slett har beslaglagt fra vestlige eiere.

Også forsvarsindustrien er rammet av manglende tilgang på elektroniske komponenter som i all hovedsak leveres fra vestlige land.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.