Kimek er et av Nord-Norges største kompetansemiljøer innenfor mekanisk industri. Foto: Lise Åserud / NTB

Styret for skipsverftet Kimek i Kirkenes har besluttet å si opp inntil 30 ansatte. Beslutningen kobles til sanksjoner mot Russland.

Beslutningen ble tatt torsdag, ifølge NRK. Dette ses i sammenheng med sanksjonene som er gjennomført mot Russland, som følge av Ukraina-krigen.

– Det er med stor beklagelse styret ser seg nødt til å gå til oppsigelser. Bedriften hadde fulle ordrebøker ut året før regjeringa offentliggjorde sin presisering om at reparasjoner av russiske fiskebåter var omfattet av sanksjonene, skriver styret i en pressemelding.

Ifølge verftet er det en presisering fra regjeringen som hindrer videre arbeid med russiske fartøy. Nettopp virksomhet mot kunder i Russland er en vesentlig del av driftsgrunnlaget for Kimek. Når dette bortfaller på grunn av sanksjoner, blir det slunkne ordrebøker i bedriften.

Ifølge pressemeldingen innebærer beslutningen en nedbemanning på inntil 30 personer.

– Lyn fra klar himmel

70 prosent av Kimeks omsetning kommer fra vedlikehold og opprustning av russiske båter. 12. mai publiserte UD en påminnelse om hva russiske fartøy har lov til og ikke ved norske havneanløp. Der skrev de blant annet at alle tjenester man tilbyr til russiske fartøy, er forbudt.

– Beskjeden fra UD kom som lyn fra klar himmel. Det har ikke vært noen forvarsel, sa Kimek-direktør Greger Mannsverk den gang.

Han varslet samtidig at han forberedte seg på å måtte si opp hele arbeidsstokken.

Fikk dispensasjon for en kort periode 

Tidligere denne måneden fikk verftet tillatelse fra Utenriksdepartementet til å ferdigstille og gjøre to russiske fiskefartøy sjøklare. UD mente at dette ikke ville være i strid med sanksjonsreglementet overfor Russland, men understreket samtidig at verftet ikke kunne regne med ytterligere dispensasjoner.

Det er nå slutt på arbeid utført for russiske oppdragsgivere inntil videre. Og slikt konflikten i Ukraina utvikler seg, og slik den politiske temperaturen mellom Norge og Russland i øyeblikket er, tyder lite på noen snarlig endring.

Kimek ble opprettet i 1986 etter ønske fra norske myndigheter nettopp for å tilby tjenester til russiske fartøy.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.