Venstre-leder Guri Melby i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Venstre, Høyre og MDG mener regjeringen er ute i seneste laget med å stramme inn for russiske fiskebåter. Nå ber de regjeringen vurdere et fullt forbud.

Regjeringen varslet torsdag at russiske fiskefartøy kun får legge til kai ved havnene i Kirkenes, Tromsø og Båtsfjord. Kontrollen skjerpes, og det er et mål at alle russiske fiskefartøy skal kontrolleres. Dette meldes av NTB-Snorre Schjønberg.

Regjeringens beslutning er møtt med blandet respons av opposisjonen:

– Selv om regjeringen nå har tatt noen skritt i riktig retning, så har de ikke gode nok argumenter for hvorfor russiske fiskefartøy fortsatt skal få delvis tilgang til norske havner, sier Venstre-leder Guri Melby.

Melby har markert seg med en svært kompromissløs holdning overfor russiske fiskebåtanløp i Norge. Det følger hun opp nå:

– Hvis regjeringen faktisk mener at disse fiskefartøyene utgjør en sikkerhetsrisiko, så burde de fullføre resonnementet sitt og stenge havnene helt. Fremdeles er det mulig for Putin å tjene på fiskefartøyene sine, sier hun.

Søreide: For sent

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nå leder utenrikskomiteen på Stortinget, sier at det er betydelig risiko for at russiske fiskefartøy kan være utstyrt med militære kapasiteter eller brukes til å omgå sanksjonene mot Russland:

– Dette har også forsvarssjefen pekt på tidligere. Av samme grunn har vi også bedt regjeringen revurdere tillatelsen som er gitt til Akademik Sergey Vavilov for å gjennomføre et forskningstokt. Vi har i tillegg etterlyst at regjeringen må føre kontroll med de russiske fartøyene som kommer til norske havner, sier Søreide.

– Jeg mener denne innstrammingen i antall anløpshavner, og ikke minst at det nå skal føres kontroll med fartøyene, er riktig og helt nødvendig, men det kommer sent. Samtidig ber jeg regjeringen fortsette å løpende vurdere om russiske fiskefartøy i det hele tatt skal få anløpe norske havner i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i, sier hun.

Søreide var selv forsvarsminister i Solberg-regjeringen i 2013–2017. Enkelte vil hevde at heller ikke det var en periode preget av norsk forsvarspolitisk fasthet overfor Russland og russisk aktivitet i norske farvann.

– Finansierer Putins krig

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) sier at regjeringen reduserer sikkerhetsrisikoen, men fortsetter å finansiere Vladimir Putins krig i Ukraina. Dette skjer ifølge Hansson ved at Norge bidrar til å opprettholde en betydelig inntektsstrøm til Russland via fiskerivirksomheten:

– Det er på høy at de fleste havnene nå blir stengt for alle russiske skip. Regjeringen løser med dette et stykke på vei sikkerhetsproblemet som russiske fiskebåter i norske farvann utgjør, men det økonomiske problemet gjenstår: Russland tjener milliarder på at russiske fiskefartøy får selge fisken sin i Norge, sier Hansson.

Ny bok fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.