Kimek i Kirkenes kan måtte sparke 85 ansatte hvis de ikke får til en ordning med staten, som nekter dem å ferdigstille to russiske fiskefartøy. Kimek har ikke fått svar fra UD, og direktør Greger Mannsverk sier at de ikke kan vente lenger.

– Vi har ikke hørt noe, sier Kimek-direktør Greger Mannsverk til NRK mandag.

Tirsdag skal Kimek ha et styremøte der det vil bli besluttet om de rundt 85 ansatte ved bedriften må se etter en ny arbeidsplass. Nå venter Mannsverk spent på om myndighetene kommer med et svar innen da.

– Man forventer at de kommer tilbake med noe. Vi kan ikke fortsette uten inntektsgivende arbeid, sier han til kanalen.

85 arbeidsplasser er mange i Kirkenes. Myndighetene virker mer opptatt av å oppfylle sanksjonskravene mot Russland enn å ivareta norske arbeidsplasser. Men Kirkenes er ikke en hvilken som helst plass. Uten bosetning ligger landsdelen åpen. Tausheten fra Oslo er påfallende. Det er ikke lenge siden Jonas Gahr Støre var på besøk.

Bedriften søkte 18. mai Utenriksdepartementet om tillatelse til å gjøre ferdig to russiske fartøy som lå ved verftet i henhold til kontrakt. Skipsverftet har ikke kunnet ferdigstille arbeidet grunnet sanksjonene mot Russland som følge av krigen i Ukraina.

Hvis det blir kroken på døra, er skadene store uansett. Men bedriften håper i det lengste på en eller annen kompensasjonsordning.

Selskapet har også bedt om at regjeringen iverksetter en lønnskompensasjonsordning lik den under koronapandemien, for at man skal kunne bruke tiden fremover til å omstille bedriften, uten å måtte gå til oppsigelser.

UD opplyser til NRK at de sendte Kimek et foreløpig svar 22. mai, og at de tar sikte på å komme med et endelig svar så raskt som mulig.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.