I Kirkenes står lokalsamfunnet i fare for å miste store deler av næringsgrunnlaget på grunn av sanksjonene mot Russland. Rundt 80 personer jobber på Kimek, verftet som ligger midt i Kirkenes. Mellom 70 og 80 prosent av inntektene kommer fra russiske kunder. 

– Det er kontantstrømmen som kan bli problemet. Vi har aldri hatt problemer med at russiske kunder betaler for seg, men med sanksjoner mot russiske banker, vil vi ikke få betalt. Da kan vi heller ikke ta på oss jobber, sier klubblederen for Fellesforbundet på Kimek, Runar Ingebrigtsen, ifølge magasinet Fri Fagbevegelse

– Alle som jobber i og med fiskeindustrien langs kysten av Finnmark og langt sørover i både Troms og Nordland, er avhengig av handel med Russland. Vi har arbeid de neste to til fire ukene, men etter det vet vi ikke. Dette er en større hump for oss enn koronaen. 

Han ber om hjelp til det samfunnet i Norge som står tettest i kontakt med Russland, men frykter at avstanden mellom Syd-Varanger og myndighetene i Oslo er i største laget.

– Jeg vet ikke om de forstår hvor raskt og hvor hardt vi blir rammet av sanksjonene. Vi er en uskyldig tredjepart. Hadde vi visst at dette var noe som varte i bare to måneder, hadde vi klart oss, men nå vet vi ingenting, sier Ingebrigtsen. 

Lederen av LO i Troms, Finnmark og Svalbard, Bjørn Johansen, frykter permisjoner og fraflytting:

– Sanksjonene mot Russland vil få stor effekt her, og jeg tror ikke de vil bli hevet før Vesten igjen har tillit til russiske myndigheter. Det kan ta lang tid. Vi er redd for at folk blir permittert, og da drar de. 

Næringslivet, lokale politikere og fagbevegelsen forsøker å forklare myndighetene hvilke utfordringer samfunnet i Syd-Varanger står overfor.

– Politikerne skjønte kanskje ikke at det kom til å ramme så hardt og så fort her, men nå har LO sentralt og politikerne tatt signalene, sier Johansen.

I dag og i morgen besøker finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre Kirkenes. 

– Jeg forventer at de kommer med en pakke til omstilling her. Hvis ikke er det mørkt og svart for mange bedrifter. Vi kan miste minst 200 arbeidsplasser som følge av sanksjonene bare her, og kommunen risikerer å miste 35 millioner kroner i skatteinntekter, sier ordfører Lena Norum Bergeng. 

Mellom 400 og 500 av de drøyt 9900 innbyggerne i Kirkenes er fra Russland. Der er også et 30-talls ukrainere.

Fri Fagbevegelse: Hundrevis av norske arbeidsplasser kan forsvinne som følge av sanksjonene mot Russland

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.