Coop Norge står fast på beslutningen om ikke å boikotte Freia etter møtet med Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet om saken.

– Det var et godt og oppklarende møte. Blant annet var de tydelige på at de nevnte selskapene ikke står på sanksjonslisten til EU og norske myndigheter, og så fikk vi trygghet i at sanksjonene som er besluttet, er veldig godt fundamentert og laget for å ramme Russland hardest mulig, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge til NTB etter møtet onsdag morgen.

Elkjøp avsluttet onsdag kveld sin boikott av Freia, etter at de oppdaget at de måtte boikotte flere hundre leverandører hvis de skulle følge det samme prinsippet konsekvent.

Hittil har ingen av dagligvarekjedene deltatt i boikotten. De ba i stedet for et møte med myndighetene for å avklare hvordan de skulle forholde seg til slike ting. Freia har ikke brutt EUs sanksjonsregler, det er Kiev som har satt de på en liste over selskaper som bryter deres regler, da i form av eierselskapet Mondelēz, som fortsatt har tre sjokolade- og kjeksfabrikker i drift i Russland.

– Når man tar i betraktning at en boikott kan medføre bortfall av mange hundre arbeidsplasser, så blir det en riktig beslutning å ikke boikotte, sier Friis.

– Vi ønsket å ta en beslutning på best mulig grunnlag fordi saken er så kompleks og berører så mange arbeidsplasser.

Chris Callanan i Mondelēz Norge sier at ansatte har vært bekymret de siste dagene.

– Ansatte har vært bekymret over retningen debatten har tatt. Jeg er fornøyd med dagens beslutning. Departementet har vært tydelig på sin posisjon, sier Callanan.

– Det var et produktivt møte. Først og fremst er vi glade for at departementet sier at eieren vår Mondelez International følger alle sanksjoner mot Russland, og at vi er enige i at staten må forholde seg til de formelle sanksjonene.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet sier avgjørelsen om boikott ligger hos bedriftene og kunder.

– Det som er vårt klare budskap, er at bedriftene må ta avgjørelsen selv, og vi som forbrukere må selv avgjøre. Det kan ikke vi ta stilling til for noen, sier Ingebrigtsen til Dagens Næringsliv.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.