Freia er under et massivt press, ettersom stadig flere butikkjeder og andre selskaper boikotter den veldig norske sjokoladen. Massepsykosen slår til igjen.

Bakgrunnen for hysteriet rundt Freia er at eieren Mondelēz står oppført på  Ukrainas International War Sponsors list. Siden Mondelēz fortsatt har litt produksjon igjen i Russland, av kjeks og sjokolade, så er de omtrent ansett som krigsforbrytere.

Ingen av produktene Mondelēz produserer i Russland er til salgs i Norge. Freia produseres i Norge, av norske arbeidstagere, og selges nesten bare i Norge, med unntak av på noen tog til og grensebutikker i Sverige.

Så nå angripes norsk sjokolade og norske arbeidsplasser av flere store selskaper, og norske arbeidere risikerer å miste jobben.

Det er nesten som om Freia hadde nektet å heise Pride-flagg, så alvorlig er situasjonen.

Flyselskapet SAS var en av de første selskapene som fjernet Freia-produkter.

Fra og med torsdag besluttet SAS å stoppe salget av Mondelēz-produkter om bord på sine flygninger. Det bekrefter pressesjef Tonje Sund i SAS overfor VG.

Vil produktene være fjernet til Ukraina tar selskapene av svartelisten?

– Vi er lojale mot den listen, svarer Sund.

Kiev bestemmer, altså. Norsk næringsliv er «lojale». For min del skurrer dette litt.

Mondelēz understreker at Freia er norsk.

– Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge. Produksjonen foregår ikke i Russland, og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.

– Som mange andre selskaper, har vi opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland. Men vi har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og vi har hele tiden fordømt den brutale krigen samtidig som vi har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom produktene våre, skrev Mondelēz i en pressemelding.

SAS, som i en reklame benektet at det finnes noe som er skandinavisk, har full kontroll over hva som er et brudd på folkeretten.

Norges Fotballforbund, som neppe kan besvare spørsmålet What is a Woman, fjerner Freia fra kioskene på Ullevaal. Toppfotball kvinner stanser samarbeidet med Freia.

Flere følger opp. SJ Norge stanser salget av flere Freia-produkter

– Vi slutter å selge Mondelēz- og Freia-produkter om bord i våre tog. Vi har avsluttet innkjøp av disse med umiddelbar virkning, sier informasjonssjef Hilde Lyng til TV 2.

Hotellkjeden Classic Norway Hotels fjerner alle Freia-produkter fra sine hoteller.

– Vi gjør dette fordi vi har stor sympati med Ukraina og håper at resten av reiselivsbransjen vil stå solidarisk med det krigsrammede landet, sier administrerende direktør Stephen Meinich-Bache i Classic Norway Hotels til NTB.

Hvordan Meinich-Bache mener at det å stanse salget av norsk sjokolade i Norge vil hjelpe Ukraina er for meg en gåte.

Selv Den Norske Turistforening stanser samarbeidet med Freia. DNT har jo nesten vært et synonym for Kvikk Lunsj, men ikke nå lenger.

– Så lenge Mondelēz internasjonalt ikke vil stanse sin virksomhet i Russland, kan vi ikke ha et aktivt samarbeid om Kvikk lunsj, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

Over 60 år med samarbeid droppes, just like that.

Flyselskapet Norwegian følger opp, og slutter å selge Freia-produkter inntil videre.

– Det å opprettholde produksjon i Russland er uforenelig med våre verdier. Produkter fra Mondelēz vil derfor ikke bli solgt om bord på våre fly inntil videre, sier kommunikasjonsdirektør Grete Kruse Roald i Norwegian til Dagbladet Børsen.

Prosessen er i gang, massepsykosen har festet grepet. Så dette vil trolig eskalere. Er det noen av disse selskapene som tror russerne vil bli preget av dette? Er det virkelig noen som tror at dette vil hjelpe ukrainske soldater ved fronten?

De som taper på dette er norske arbeidstagere hos Freia, og permitteringer må forventes. Ved å skade oss selv så viser vi sympati med Ukraina, dette virker å være tankegangen.

Personlig spiser jeg nesten aldri sjokolade, og selv om jeg gjerne vil boikotte Freia Non Stop siden de nå kommer i regnbuefarger, så er det ikke noe poeng i å boikotte noe jeg faktisk aldri har kjøpt.

Men det er bare litt over en måned siden at Freia ble hyllet for sine sjokolader med Pride-farger.

Det er noe tvangsmessig over det som skjer, akkurat som at det er en tvang å støtte Pride-sirkuset. Det holder ikke å respektere Pride, du må hylle Pride for å bli akseptert. Det Thon Hotels opplevde er et godt eksempel.

Det er som hentet rett ut av Orwells 1984: Two Minutes Hate.

Matvaregiganten Norgesgruppen har en noe mer edruelig tilnærming, og opplyser til NTB at de er i dialog med Freia-eier Mondelēz.

– Vi er i dialog med Mondelēz. Vi har bedt om dokumentasjon på at de ikke bryter sanksjonene, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Sanksjoner på sjokolade og kjeks? Jeg klarer ikke helt å henge med i svingene. Uansett fremstår dette som nok en selvskading, om ikke så alvorlig som den selvpåførte energikrisen.

Bortsett fra nordmenn som jobber for Freia.

Oppdatering:

Rett etter at denne saken ble lagt ut, kom meldingen om at Petter Stordalen og hans hotellkjede Strawberry hopper inn i boikotten av Freia.

– Vi har besluttet å boikotte Mondelēz og er i gang med den praktiske gjennomføringen slik at produktene det gjelder fjernes fra våre hoteller. Strawberry skal ikke handle varer av aktører som bidrar inn i Russlands krig mot Ukraina, sier konserndirektør Torgeir Silseth i Strawberry-kjeden til NTB.

Les også:

Kirke i Bristol erstatter gamle glass­malerier med nye som frem­stiller Jesus som migrant og demonstrant

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.