Stadig flere selskaper stopper salget av Freia-produkter fordi morselskapet Mondelēz er blitt svartelistet av Ukraina. Coop Norge ber næringsministeren om råd, og Venstre ber regjeringen om å støtte boikotten.

Dagligvarekjeden Coop vil altså ikke stå ansvarlig for en boikott alene. Det virker som om Coop ber om å få en politisk ordre. Dette er en makaber variant av offentlig-privat samarbeid: Fortell oss hvem vi skal boikotte, så skal vi lytte.

Lørdag ettermiddag gikk Coop Norge ut og ba om et snarlig møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).Alle innlegg

– Vi ønsker en prinsipiell avklaring på hvordan vi skal forholde oss til selskaper som Ukraina har svartelistet. En slik avklaring er viktig for likebehandling dersom det skulle dukke opp andre selskaper som leverer til det norske markedet, og har bindinger til Russland, skriver Coop i en pressemelding. (NTB)

Utenriksdepartementet har overtatt henvendelsen, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet overfor Børsen i Dagbladet lørdag kveld.

– Uavhengig av sanksjonene er det opp til den enkelte bedrift og organisasjon å gjøre egne etiske vurderinger for sin egen drift. Det er virksomhetenes eget ansvar, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ragnhild H. Simenstad, i en uttalelse til Børsen.

Siden stadig flere selskaper nå har bestemt seg for å boikotte Freia, har det gått politikk i saken. Nå ber Venstre næringsministeren om å støtte Freia-boikott.

– Jeg vil utfordre næringsministeren til å si klart og tydelig fra om at han støtter boikotten, og at han berømmer de bedriftene og organisasjonene som nå går foran, sier Venstres næringspolitiske talsperson Alfred Bjørlo til NTB.

Bjørlo håper flere i næringslivet vil følge opp. Freia skal knuses. 230 arbeidsplasser ligger i potten, uten at noen bryr seg om slike detaljer.

– Dette er en boikott som kommer nedenfra, og som viser at Næringslivs-Norge og Organisasjons-Norge bryr seg. De vil ikke være med å bidra til at Mondelez sponser den russiske krigskassa. Jeg tror og håper boikotten vil bre om seg, sier han.

«Nedenfra» er et merkelig uttrykk, siden det absolutt ikke er arbeidere som står bak denne boikotten. Men så langt ned som til arbeiderklassen er det lenge siden noen norske politikere beveget seg. Dette er et ledd av befolkningen som glatt passeres, mellom de velstående og de «sårbare». Arbeiderklassen ignoreres, så lenge de holder kjeft og betaler sine skatter og (ikke minst) sine avgifter, helst med glede.

Næringsminister Vestre er jo mest en ekspert på subsidier, men mitt tips er at han velger å støtte boikotten. Noen kaller dette moral, jeg vil kalle det dydsposering.

Høyre vil ikke la Venstre symbolisere sin moralisme i ensom majestet, og ber regjeringen om å komme på banen.

– Høyre forventer at regjeringen kommer på banen og avklarer hvordan norske virksomheter skal forholde seg til spørsmålet om boikott. Myndighetene må gi retningslinjer og veilede norske virksomheter i håndteringen videre, sier Høyres næringspolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland til NTB.

– Mondelez er antakelig bare et av flere eksempel på selskaper som vil stå i samme situasjon, derfor er det viktig å få en rask avklaring, føyer hun til.

Selv om Helleland erkjenner at EUs sanksjonslister ikke gjelder varer og produkter, så vil hun allikevel at  at selskaper som opererer i Russland og bidrar til skattepenger til den russiske statskassen får motstand, gjerne med Norge skal gå i front.

– Det er fint at det får motstand fra alle nivå, med alle lovlige midler. Også fra norsk bedrifter og selskaper, sier Helleland.

Freia er vår nye «enemy of the state»

Riktignok er Freia eid av Mondelēz, som fortsatt har tre fabrikker i drift i Russland. Der produseres kjeks og sjokolade, ikke akkurat krigsmateriell. Mondelēz mener bestemt de følger EU-reglene.

Uansett: Hvis man skal spille dette spillet, så foreslår jeg at man sjekker hvem som er de største eierne av Mondelēz. Det har jeg gjort, og nå blir det interessant. For de to største eierne i selskapet er Vanguard og BlackRock, de to største hedgefondene i verden.

BlackRock ledes av Larry Fink, som Jonas Gahr Støre møtte, stum av beundreing, i fjor. Dette er et av selskapene som presser fram den moderne woke-økonomien, men fokus på ESG (Environmental, Social, Governance) og DEI (Diversity, Equity, Inclusion).

Hvis man skal boikotte Freia fordi de eies av Mondelēz, bør man ikke da boikotte eierne av Mondelēz også? Og andre selskaper hvor disse eierne har en finger med i spillet? Da må man nesten boikotte alt, siden disse gigantfondene har en finger med i spillet i det meste som skjer rundt oss.

JPMorgan er den syvende største eieren av Mondelēz. BlackRock og JPMorgan har vært fremmet som to av de viktigste aktørene i en gjenoppbygging av Ukraina etter at krigen eventuelt tar slutt en gang.

Vil Zelenskyj og Kiev da boikotte BlackRock og JPMorgan, siden de eier noen prosent av Mondelēz? Er det noen som tror dette er en reell mulighet?

Oljefondet er også investor i Mondelēz, faktisk har de investert over 9 milliarder kroner i selskapet. Så sent som i fjor økte investeringene med rundt 2 milliarder kroner, viser Oljefondets egne tall.

Tror man Vestre vil få med seg Støre og Vedum på en boikott av Oljefondet, ved at de f.eks. bestemmer seg for at den grådige staten må klare seg uten overføringer på rundt 300 milliarder kroner oljepenger for å finansiere innvandring, bistand og sinnssyke klimatiltak neste år?

Hele situasjonen er bisarr. Men selvsagt er det enkelt å ofre 230 arbeidsplasser, disse arbeiderne kan da endelig bli en del den såkalte sårbare gruppen. Det er jo i den retningen vi alle presses mot, helt fra middelklassen og nedover. Den nye føydalismen oppstår foran øynene våre, og Freia er bare et ørlite symbol.

Dette dreier seg som sagt ikke om moral, men om ren dydsposering. Arbeiderne nedjusteres til hypermoralens bruksgjenstander. Putin kommer ikke til å merke noen ting, heller ikke ukrainske soldater ved fronten.

Massepsykosen presser sin klamme hånd rundt halsen vår.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.