Listen over utenlandske selskaper og grupper som Ukraina anser for å fremme Russlands angrepskrig vokser. Nå har det ukrainske antikorrupsjonsbyrået NACP også inkludert den britiske matvaregiganten Unilever på sin svarteliste over selskaper som fortsatt er aktive i Russland. Ifølge NACP bidrar de som betaler skatt i Russland til Kremls krigskasser, og de appellerer derfor til omverdenen om å boikotte selskapenes produkter.

Unilever har 3.000 ansatte i Russland. Den russiske virksomheten anslås å stå for 1,4 prosent av inntektene og 2,0 prosent av konsernets resultater i 2022.

Ukraina har tidligere svartelistet blant annet Mondelez, noe som har ført til vidtrekkende boikott av varer som kan knyttes til selskapet. For eksempel har svenske Marabou og norske Freia blitt rammet av å få varene sine fjernet fra butikkhyllene, og bedrifter og privatpersoner har sluttet å kjøpe selskapenes produkter. Volvo Cars hovedeier Geely ble også nylig svartelistet av Ukraina.

Unilever huser 400 merker som finnes over hele verden. I Norge og Sverige eier Unilever Axe, Ben & Jerry’s, Carte d’Or, Cif, Dove, Dove Men Care, GB Glace, Hellmann’s, Knorr, LUX, Magnum, Maille, Maizena, Neutral, Pepsodent, Rama, Rexona, Schmidt’s, The Vegetarian Butcher, TRESemmé, Via og Zendium.

Les også:

Angrepet på Freia viser at krigen har blitt woke

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.