Ukrainere som har flyktet fra Ukraina på grunn av krigen med Russland, risikerer nå å bli bosatt i Kirkenes, på grensen mot Russland, Samtidig har russere som ikke lenger får fly utav Russland på grunn av sanksjonene, begynt å bruke Kirkenes som sitt smutthull til Europa.

Allerede tidlig i mars ble det kjent at Sør-Varanger kommune ønsket å bosette opptil 200 ukrainske flyktninger. Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet  (IMDi) er kommunen nå anmodet om å bosette 140 av de ialt 2835 ukrainske flyktningene som er anmodet bosatt i fylket som fortsatt heter Troms og Finnmark.

Skjermdump: IMDi

Flere, blant dem Rådet for psykisk helse, har stilt spørsmål ved hvor forsvarlig det er å bosette ukrainere i Norges mest russifiserte kommune.

– Opplevelsen vil ofte være litt annerledes og sterkere hvis man er nærmere der det skjer og nærmere de man på mange måter flykter fra, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse til NRK.

Også Rune Rafaelsen (Ap), som var ordfører i 2015 da 5465 asylsøkere kom syklende over grensen ved Storskog, ser utfordringer ved å bosette ukrainere i kommunen.

– Men det er klart, vi har spesielle utfordringer. Vi har en relativt stor russisk befolkning, så vi må ha gode prosedyrer slik at det ikke skaper motsetninger, sier Rafaelsen til NRK.

Parkveien i Kirkenes, skiltet på norsk og russisk. Skjermdump: Google Maps

Ifølge tall fra IMDi talte den russiske befolkningen i Sør-Varanger 380 personer i 2021, og er med det den overlegent største innvandrergruppen i kommunen.

Skjermdump: IMDi

Document har snakket med flere folk i kommunen som mener det grenser mot galskap å bosette ukrainere i en by der det de siste ukene har vært høylytt strid om byens russisk-språklige gateskilt. Ingen av disse tør å stå frem, men det pågår nå en underskriftskampanje for å kommunestyret til å fjerne skiltene.

– Ta ned skiltene og bryt vennskapsavtalene med Petsjenga og Severomorsk, sier Brede Sæther, kommunestyrerepresentant for Høyre til iFinnmark.

Smutthull

Mens debatten i grensekommunen raser, har russere som ellers ikke får fly ut av Russland på grunn av sanksjonene mot Russland, strømmet til Kirkenes.

– Jeg har flere passasjerer nå enn før den 24.februar. Nå kommer de som vanligvis ville flydd Oslo- Moskva hit til Kirkenes, så kjører vi dem over grensen til Murmansk, og så flyr de innenriksfly til Moskva videre derfra, forteller drosjesjåføren Aleksander Kotelnikov til VG.

Ifølge han finnes det kun to logiske valg for en som vil fly til Russland fra utlandet nå: Via Istanbul, eller via Kirkenes.

 

Flytter ukrainske flyktninger helt ved russergrensa: – Noen kan oppleve det utfordrende (NRK)

Forslag om å ta ned gateskilt: – Hva blir det neste, fjerne russiske bøker fra biblioteket? (iFinnmark – betalingsmur)

Vil redde innbyggertallene i Finnmark med å ta inn flere flyktninger (NRK)

Hit kommer russere for å omgå flyforbudet (VG)

Les også:

Det nye grensegjerdet på Storskog er under bygging

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.