Solnedgang i Bugøynes i Sør-Varanger kommune den 29. november 2013 kl. 14.48. Foto: Chris / Flickr / Wikimedia Commons.

De omfattende sanksjonene mot Russland rammer også økonomien i Finnmark. Hvis arbeidsplasser forsvinner, påvirker det Norges sikkerhet, mener FFI-forsker.

Sanksjonene mot Russland som følge av angrepskrigen mot Ukraina gjør at handelen mellom Finnmark og Russland stopper opp.

Utviklingsselskapet Orinor slår alarm og varsler at 300 av 2.100 årsverk i Kirkenes er direkte avhengig av samarbeidet med Russland og 670 er knyttet til Russland, skriver VG.

– Vi har allerede sett tilfeller av leverandører som ikke vil selge til selskap i Kirkenes fordi de vet at selskapene har relasjoner til Russland, sier Frode Stålset i Orinor til VG.

Fraflytting fra Finnmark kan påvirke Norges sikkerhet, sier sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv er det viktig at Sør-Varanger ikke avfolkes. Det er viktig, også sett i et totalforsvarsperspektiv, at nasjonale myndigheter er oppmerksomme på denne problemstillingen, sier Åtland.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.