Russlands utenriksminister Sergej Lavrov truer med å gjøre slutt på Vestens «dominans». 

Lavrov sier onsdag formiddag at et fornyet russisk utenrikspolitisk konsept vil fokusere på det han omtaler som «å få en slutt på vestlig dominans» i verden, melder Reuters, som siterer det Kreml-kontrollerte nyhetsbyrået Tass.

– Vårt fornyede utenrikspolitiske konsept vil fokusere på behovet for å avslutte Vestens monopol på å forme rammene for internasjonalt liv, sier Lavrov.

Sjef-forsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier onsdag til TV 2 at uttalelsene er helt i tråd med hva Lavrov også tidligere har sagt.

– Russland ønsker, og har lenge forsøkt, å undergrave det de oppfatter som en USA-dominert verdensorden, sier han, og fortsetter:

– Sammen med andre stater som ikke deler Vestens verdisyn, først og fremst Kina, vil Russland skape en ny verdensorden – en som er mer i tråd med russiske og kinesiske verdier, interesser og preferanser.

Hvorvidt Russland på sikt vil lykkes med å etablere en slik «multipolar» verdensorden som de ønsker seg, er ifølge forsker Åtland «høyst usikkert».

Den russiske utenriksministeren mener rammene i verdenspolitikken ikke bør bestemmes av det han kaller «egoistiske interesser».

– Sammen med Kina og en håndfull partnerland i den tredje verden vil Russland trolig fortsette å utfordre vestlige institusjoner, regimer og verdier, mener Åtland.

Doc-TV direktesendt: Var Norge innblandet i sprengningen av Nord Stream?

Han ser ikke for seg at en verden dominert av Russland og Kina vil bli mer demokratisk enn den er i dag.

– Lavrov bruker selv merkelappen «demokratisk» for å beskrive sin visjon for en ny verdensorden. I virkeligheten vil en verdensorden dominert av Kina og Russland være langt mindre demokratisk, og langt mer autokratisk, enn dagens, sier han.

– Det vil være en verdensorden der makt går foran rett, og der stormakter tar seg til rette på nabolands bekostning. En slik verdensorden er det svært få på vestlig side som ønsker seg, legger Åtland til.

Nyhetsbyrået Reuters sier Russland vil utføre en gjennomgang av, og revidere, alle forpliktelser overfor internasjonale organisasjoner.

I tillegg er det interessant å merke seg at Lavrov onsdag langet ut mot vestlige politikere og hevdet at de lyver med tanke på initiativtakerne til eksplosjonene på Nord Stream-gassrørledningene i fjor.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.