Verden av i går: Jean-Claude Juncker omfavner Wolfgang Ischinger foran et møte i EU-kommisjonen 27 juli 2017. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix

Verden har gått i stykker for den vest-europeiske eliten etter at Trump ble valgt. De prøver stadig å sette den sammen igjen.

Neste helg er det tid for den årlige sikkerhetskonferansen i München. Dit kommer det mye fint folk:

Mer enn 20 stats- og regjeringssjefer og 80 utenriks- og forsvarsministre deltar.

Lederen Wolfgang Ischinger er bekymret over verdensutviklingen, med det mener han Donald Trump, ikke Nord-Korea eller Iran.

Ischinger mener det er urovekkende med den oppildnende retorikken man har hørt fra enkelte ledere det siste året.

– Om det så er på Koreahalvøya, i Persiabukta eller i Øst-Europa: I en så anspent situasjon kan én dårlig beslutning være nok til å utløse en farlig kjedereaksjon. (NTB)

Oppildnende retorikk? Hvem andre enn mannen med gullhåret? Ischinger legger frem en 80 sider lang rapport om verdensstoda. Hvem er det som går igjen?

Beskrivelsen er dyster. Den liberale internasjonale ordenen har forvitret ytterligere, USAs utenrikspolitikk er blitt mer uforutsigbar, og viktige nedrustningsavtaler er truet, advares det.

Samtidig øker spenningen i flere deler av verden, deriblant mellom USA og Nord-Korea og mellom Iran og Saudi-Arabia.

Et gjennomgangstema i rapporten er amerikanernes rolle. Mens USA tidligere var garantisten for en liberal verdensorden, har pipa fått en annen låt under president Donald Trump, fastslås det. (NTB)

USA, USA – tyskerne har hatt et ambivalent forhold til USA helt siden de ble befridd. Befrielse og nederlag gikk hånd i hånd. Det har ikke tyskerne «tilgitt» dem.

Russerne derimot har tyskerne svermet for russerne helt siden tsardømmets tid, og det fortsatte under bolsjevikenes herredømme, med Rapallo-traktaten.

Tyskerne svermer for tanken om at vi går mot en post-vestlig, les: post-amerikansk, verden.

På fjorårets München-konferanse benyttet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anledningen til å spå slutten på Vestens dominans.

– Den økonomiske og politiske globaliseringen har vært et verktøy for å øke dominansen til en liten eliteklubb av stater i verden. Dette skismaet kan ikke vedvare. Ansvarlige ledere må ta et valg, sa Lavrov.

– Jeg håper de velger en demokratisk og rettferdig verdensorden. Hvis du vil, kan du kalle det en postvestlig verdensorden, sa han. (NTB)

Det skal nok bli et stabilt Europa når USA trekker seg ut og Tyskland skal ivareta sikkerheten.

Man kan tidfeste dette bruddet til den samme sikkerhetskonferanse i München, rett før invasjonen av Irak. Da forsøkte forsvarsminister Donald Rumsfeld å overbevise allierte om nødvendigheten av å velte Saddam Hussein. Daværende utenriksminister Joschka Fischer skrek i fistel: I am not convinced!

Det satte vondt blod og siden har Tyskland i praksis fulgt en pasifistisk politikk.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂