Tavle

Finnes det egentlig noen grense for hvor mange dumheter som kan sies om den pågående menneskestrømmen, konsekvensene av den og reaksjonene på den?

Mens det er innlysende for nesten enhver at den norske grensen mot Russland bør stenges for asylsøkere som åpenbart er grunnløse, gitt at Russland er et trygt land, snakker advokater om menneskerettigheter og forretningsfolk om at en stengt grense er en «katastrofe for næringslivet».

Direktøren for skipsverftet Kimek sier følgende til NRK:

– Stenging vil bety at man hindrer våre kunder fra å komme til oss, forhandle og følge opp jobber vi gjør. Og det vil komme på toppen av den boikotten som man allerede har mot Russland, noe som vil gjøre situasjonen helt uutholdelig, sier han.

Men hvor vanskelig kan dette egentlig være? Er det ingen som lenger vet hvordan det fungerer i stater med reell grensekontroll? Kontroll betyr jo ikke at grensen er potte tett, men at man kontrollerer – og avgjør hvem som kommer inn og hvem som ikke gjør det.

Den som måtte ha reist til Israel, Canada eller andre stater som tar den indre sikkerheten en smule på alvor, kan meget vel ha opplevd ikke bare å bli bedt om dokumenter, men også å bli spurt om hva som er hensikten med ens besøk. Om the immigration officer fatter mistanke om at ens nærvær i landet bærer bud om trøbbel, kan man bli spurt hvem man skal treffe, hvor man skal bo etc., og så kan eventuell mistanke ryddes av veien. I motsatt fall sendes man ut igjen.

Så hvis en eller annen femtiåring kalt Pjotr kommer med russisk pass fra Murmansk og sier at han skal i møte med den meget bekymrede Kimek-sjefen, og kanskje dokumenterer det med noe korrespondanse, kan han slippe inn. Om det kommer en ung fyr med syrisk eller afghansk pass, kan vedkommende stanses.

Kan ikke noen i statsapparatet bare ta en telefon til Tel Aviv og be om en liten innføring i hvordan dette skal gjøres? Men kompliserer unødig det som er enkelt, og opptrer med ekstrem skjødesløshet der hvor man burde tenke grundig over såvel metoder som konsekvenser. Forstå det den som kan. Dåsemikler.

Et lite ps fra oss som ser på Sky News i utlandet: Forleden dag viste de innslaget om de syklende migrantene over grensen. Og med en lokalpolitiker (ordføreren?) som sa at de var hjertelig velkomne. Denne nyhetssendingen ble sendt hvert kvarter. Norske politikere forstår kanskje ikke at Sky News har en stort internasjonalt publikum. Dette ble lagt merke til. Vi blir ikke det minste overrasket dersom antallet migranter som krysser over fra Russland vil stige i tiden som kommer.

Russland

 

NTB/Avisa Nordland