UDI ba om anbud på 7.500 plasser på asylmottok, men endte opp med bare 3.180 godkjente. Siden har strømmen bare økt. Nå vil UDI lyse ut anbud på 15.000 plasser.

Det mangler 4320 godkjente plasser i denne anbudsrunden. Og siden har antall asylsøkere økt kraftig.

– Behovet for mottaksplasser er stort, sier presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen.

Spørsmålet er: Hvor skal de komme fra? Flere anbud ble ikke godkjent fordi de ikke oppfylte kravene til standard på bygninger og personell. Hvis det skulle bli brann, hvis det skulle skje overgrep mot kvinner, eller bryte ut vold mellom beboerne, vil det være operatørs og UDIs ansvar,

Men folk må ha et sted å bo. Så lengene dørene inn til Norge står åpne vil strømmen fortsette. Nylig fortalt en ansvarlig i Finmark at de nettopp hadde sendt busser sørover, men ante ikke hvor de skulle. Innkvartering måtte improviseres mens de var underveis.

Da er man tett på å miste kontrollen.

Børge Brende vil ikke stenge grensen i nord

I en slik situasjon er det underlig å lytte til landets utenriksminister, som sier det er uaktuelt å stenge grensen i nord.

– En stengning av grensen for flyktningene vil innebære en stengning av grensen for alle. Det ville få store konsekvenser for vårt forhold til Russland, for tusenvis av nordmenn som reiser over grensen regelmessig, for en handel mellom Norge og Russland som nå er på 1,7 milliarder kroner, påpeker utenriksministeren. – Å stenge grensen nå ville være meget uklokt. Det er et svært dramatisk virkemiddel og vi må ha uttømt alle diplomatiske spor, politiske virkemidler og tiltak på hjemmebane, før det kan bli aktuelt.

Tiltakene regjeringen nå setter sin lit til er raskere saksbehandling og utsendelse av asylsøkere som kommer over grensen og som ikke har beskyttelsesbehov. Norge har også satt i gang en kampanje for å få informert migranter fra for eksempel Afghanistan om at de risikerer å bli sendt til hjemlandet dersom de ikke får innvilget opphold.

 

Hvorfor er det at norske myndigheter konsekvent velger å legge seg på rygg når de møter parter som forsøker å ta seg til rette.

Brende sier:

– Vi mener både Norge og Russland vil se seg tjent med at man får kontroll på antallet asylsøkere som kommer.

Det er typisk norsk UD-språk. Utenriksministeren synes å vite hva Russland er best tjent med, selv om fakta sier noe helt annet: Russland ser seg tjent med å oversvømme grensen i nord med migranter.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/UDI-har-fatt-innfridd-knappe-halvparten-av-onsket-sitt-8229762.html

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Borge-Brende—A-stenge-grensen-mot-Russland-na-ville-vart-meget-uklokt-8233831.html

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂