Tavle

Et knippe av dagens linker:

 

 

http://www.dagsavisen.no/oslo/vil-ha-svar-fra-udi-1.481330

Vil ha svar fra UDI

Asylsøkerne på Teisen akuttovernatting i Oslo demonstrerer for å få barna sine på skolen. – Vi lever i konstant usikkerhet, sier syriske Mohammad Hassan Al Ali.

http://www.osloby.no/nyheter/UDI-dropper-trolig-asylmottak-pa-Voksenjordet-i-bydel-Vestre-Aker-8277774.html

UDI dropper trolig asylmottak på Voksenjordet i bydel Vestre Aker

Vil heller se etter tomter som er byggeklare. Det bekrefter leder for bydelsutvalget, Lars Hanssen, overfor Aftenposten.

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2015/12/10/1211/Flyktningkrisen/mer-enn-400000-mennesker-skte-asyl-i-eu-i-tredje-kvartal

Mer enn 400.000 mennesker søkte asyl i EU i tredje kvartal

Nesten dobbelt så mange som i andre kvartal.

http://www.dagbladet.no/2015/12/09/nyheter/politikk/eu/flyktningkrisa/42325576/

Hellas fjerner 2300 migranter fra grensa til Makedonia, busser dem vekk
Stengte grenser har skapt flyktningleir i ingenmannsland.

Gresk politi stilte onsdag opp med 45 busser for å frakte migrantene tilbake til Hellas. Stort sett dreier det seg om folk fra Pakistan, Somalia, Marokko, Algerie og Bangladesh. De blir nå innlosjert på sportsarenaer i Aten, opplyste politiet onsdag kveld.

http://www.nrk.no/nyheter/hussain-nekter-skyld-1.12697097

Hussain nekter skyldUbaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden skriver i en kort sms til NRK at hans klient nekter skyld etter å ha blitt pågrepet av PST og siktet etter terrorparagrafen.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Det-er-ikke-hijaben-jeg-vil-til-livs--Hadia-Tajik-8277095.html

Det er ikke hijaben jeg vil til livs

Hadia Tajik Nestleder i Arbeiderpartiet

Vi skal ikke røske hijaben av jenter med loven i hånd. Vi skal snakke med foreldrene og gjøre spillereglene for samfunnet vårt tydeligere.

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Voldssiktet-mann-fikk-ekstraomgang-3500319.html

Voldssiktet mann fikk ekstraomgang

– Jeg har aldri opplevd at vi ikke har tolk, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim. Politiet mener den afghanske mannen mishandlet konen og ville varetektsfengsle ham i fire uker, men tolk var ikke å oppdrive. Derfor ble ikke mannen fengslet i første omgang.

http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/2015/12/09/SpareBank-1-SMN-gir-200-000-kroner-til-flyktninger-og-asyls%C3%B8kere-11906395.ece

SpareBank 1 SMN gir 200 000 kroner til flyktninger og asylsøkere

Målet med pengegaven er å aktivisere.

SpareBank 1 SMN gir 200 000 kroner til frivillige lag og foreninger i Trøndelag, og på Nordvestlandet, som ønsker å hjelpe bosatte flyktninger og asylsøkere på mottak.
http://www.adressa.no/incoming/2015/12/09/Flytter-alle-asyls%C3%B8kerne-fra-Stav-etter-bekymringsmeldinger-11904364.ece

Flytter alle asylsøkerne fra Stav etter bekymringsmeldinger

Kommuneoverlegen bekymret for lokaliteter og kosthold.

http://www.nrk.no/finnmark/ammar-kjopte-brod-til-vennene-_-ble-hengt-ut-pa-facebook-1.12696341

Ammar kjøpte brød til vennene – ble hengt ut på Facebook

Ammar (22) fylte handlevogna med billig kneipp for å dele med andre asylsøkere. Da ble han fotografert og hengt ut som snylter på Facebook. – Vi har sett mer rasisme i det siste, sier ledelsen for asylmottaket.

http://www.nordlys.no/flyktningsstrommen/flyktninger/verden-maper-over-norsk-pengestotte-til-asylsokere/s/5-34-326225

Verden måper over norsk pengestøtte til asylsøkere
Utenlandsk presse har oppdaget at asylsøkere i Norge kan få hjemreisen betalt, det skriver Nettavisen. En NRK-artikkel om at asylsøkerfamilier med to barn kan få opptil 80.000 kroner pluss flybilletter i støtte for å returnere til hjemlandet, har ført til en rekke oppslag i utenlandske medier de siste dagene.

http://www.nordlys.no/flyktningsstrommen/storskog/da-asyltrafikken-okte-her-loste-grensekapteinen-det-med-n-telefon-til-russland/s/5-34-326180

Da asyltrafikken økte her, løste grensekapteinen det med én telefon til Russland

Jani Brännare har et effektivt våpen kollegaene hans på Storskog gjerne skulle hatt i høst Og det sitter ikke i hylsteret hans. – Vi tar bare en telefon over til russisk side, så stenger de grensa midlertidig for asylsøkere, sier sjefen for grensestasjonen ved Ivalo til Finnmarken.

http://www.nrk.no/trondelag/mener-udi-betaler-altfor-mye-for-akuttplasser-1.12696788

Mener UDI betaler altfor mye for akuttplasser

En døgnpris på over 700 kroner på akuttmottak for asylsøkere er vanvittig mye, mener Norsk hotellhøgskole.

http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel574582.ece

Hoteller tjener millioner på asylkrisen

Ni midtnorske hoteller og campingplasser tjener 52 millioner kroner på to måneder når de blir omgjort til akuttmottak for asylsøkere. – Vanvittig, mener foreleser ved Norsk hotellhøgskole.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/12/10/0924/trnderske-hoteller-tjener-millioner-p-asylkrisen

Trønderske hoteller tjener millioner på asylkrisenUDI betaler rundt 700 kroner per døgn for hver og en asylsøker som blir plassert på trønderske hotell, pensjonat og campingplasser. Det er fire-fem ganger mer enn prisen på en permanent mottaksplass i Midt-Norge. Det kommer fram av driftsavtaler som er inngått med Utlendingsdirektoratet (UDI), skriver Adresseavisen.

– Campingplassene tjener veldig mye, motellene tjener mye, og hoteller tjener akseptabelt, sier dosent ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger Helge Jørgensen.

Ifølge Adresseavisen vil de ni overnattingsstedene tjener 52 millioner kroner på to måneder, og 130 millioner kroner hvis UDI forlenger avtalene med fire måneder.

http://www.nrk.no/nordland/uten-frivillige-far-ikke-flyktningene-sape-og-tannkrem-1.12696428

Uten frivillige får ikke flyktningene såpe og tannkrem

Asylsøkerne mangler nødvendige hygieneartikler som såpe, sjampo og tannkrem. Hittil har akuttmottakene gitt asylsøkerne kun det mest nødvendige for å kunne leve, men nå skal de få 16 kroner om dagen.

http://www.nrk.no/ho/stiller-opp-pa-tannlegedugnad-i-valer-1.12696107

Stiller på tannlegedugnad

Nyutdannet tannlege Trieu Tran fra Trondheim hjelper asylsøkere i Våler med akutte tannhelseproblemer. 14 tannleger stiller på dugnad i Hedmark.

http://www.nrk.no/mr/molde-kommune-dropper-tilbud-om-asylmottak-1.12696794

Molde kommune dropper tilbud om asylmottak

Kommunen har den siste tiden arbeidet med et tilbud til UDI om et asylmottak med 250 ordinære plasser og plass til 60 mindreårige asylsøkere. Men nå har kommunen kommet til at prisen blir for høy.

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2015/12/10/0706/over-60-drept-i-talibanangrep-i-kandahar

Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar

Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar. Kampene ved flyplassen pågikk i over et døgn.

http://www.dn.no/nyheter/2015/12/10/0604/Kina/asia-i-dag-her-lukter-det-svidd-gummi

Asia i dag: – Her lukter det svidd gummi

Svekkelsen i de asiatiske økonomiene blir sett på som en strukturelt problem. Landene er blitt for avhengige av Kina – hvor det har gått raskt i svingene i mange år.

Situasjonen i Kina blir sett på som alvorlig etter mange år med svært høy aktivitet, overkapasitet i nøkkelsektorer, eiendomskrise og børskollaps i sommer.

http://www.dagsavisen.no/verden/frykten-m%C3%A5-ikke-ta-oss-tilbake-1.495867

– Frykten må ikke ta oss tilbake

Terrortrusselen fører til harde mottiltak i det nyfødte demokratiet. – Vi må passe oss for å gå tilbake til det samfunnet vi ville vekk fra, advarer ekspert.

http://www.klassekampen.no/article/20151210/ARTICLE/151219996

Kvartetten for nasjonal dialog fra Tunisia mottar i dag Nobels fredspris:
Våkner opp til nytt kaos
UROLIG: Når fredsprisjubelen har lagt seg, våkner Tunisia opp til de samme utfordringene som førte til revolusjonen i 2011, mener den tunisiske professoren Qais Saeed.

http://forskning.no/samfunn-demokrati-krig-og-fred-politikk/2015/12/tunisisk-dialog-var-udemokratisk

– Tunisisk dialog var udemokratisk

Kvartetten for nasjonal dialog får fredsprisen for å bidra til fred og demokrati i Tunisia. Men dialogen de satte i gang var ikke særlig demokratisk, mener fagfolk.

http://www.nrk.no/urix/tomme-turistmarkeder-1.12695383

Tomme turistmarkeder

Terror i Tunisia har tatt knekken på turismen. Tunisiere håper at Nobelprisen vil få turistene tilbake.

Først kom angrepet på Bardo-museet der 21 turister, flesteparten europeere ble drept av ytterliggående islamister i mars. De hadde fulgt etter en turistbuss som transporterte besøkende fra to cruiseskip. Nå legger ingen skip reisen innom Tunisia lenger. Det var et hardt slag. Deretter kom nådestøtet i for den vestlige turismen. I juni ble 38 badeturister skutt og drept på et strandhotell i Sousse.

http://www.nrk.no/norge/_-jeg-hapet-dette-ikke-skulle-skje-igjen-her-1.12694899

– Jeg håpet dette ikke skulle skje igjen her

Michael Duale driver forretning i krysset der en mann ble knivdrept onsdag morgen. Området har vært åsted for en rekke ubehagelige hendelser de siste årene.

Knivstikkingen på Grønland skjedde på åpen gate, på et tidspunkt mange var på vei til jobb og skole. Naboer NRK har snakket med sier flere barn skal ha passert den blodige kroppen utenfor gatekjøkkenet «Kebabish Original» på vei til skolen.

Området har vært gjenstand for en rekke ubehagelige hendelser de siste årene. En av de mer omtalte skjedde i september i år, da en kvinne ble skutt av politiet som mente hun forsøkte å knivstikke et barn.

Episoden skjedde i en bakgård bare et steinkast unna åstedet for onsdagens knivstikking. I samme bygning driver Michael Duale en forretning der kunder kan overføre penger til utlandet.

http://www.nrk.no/troms/kripos-bistar-etter-knivdrama-i-harstad-1.12696885

Kripos bistår etter knivdrama i Harstad

Eksperter fra Kripos bistår politiet i Harstad med åstedsgranskning etter knivdramaet på Stangnes i Harstad mandag kveld hvor en kvinne var nær ved å miste livet.

Både mistenkte og fornærmede er i slutten av 30-årene, og mannen har tyrkisk statsborgerskap.

http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel573978.ece

Norsk islamkritiker har solgt 17.000 bøker på under én måned

Islamkritiker og feminist Hege Storhaug trykker nå det femte opplaget av «Islam. den 11. landeplage», som er blitt en av bokhøstens store salgssuksesser.

http://www.klassekampen.no/article/20151209/ARTICLE/151209885

Flere kontroversielle samfunnsdebattanter er kastet ut eller blokkert på ulike måter av Facebook i det siste:
Blir stoppet av Facebook
Tidligere AKP (m-l)-leder Pål Steigan ble hindret i å publisere innlegg på Facebook, men får ikke vite hvorfor. Selskapet har kneblet flere kjente nordmenn den siste tida.

Hvor går grensa for hva Facebook tolererer?

http://www.tv2.no/2015/12/10/nyheter/muslimer/facebook/mark-zuckerberg/7769202

Facebook-Mark kaster seg inn i muslim-debatten
Tar et oppgjør med fremmedfrykt i nytt innlegg på sin egen Facebook-side.

Facebook-oppfinner Mark Zuckerbergs innlegg til forsvar for muslimer tar av på nett.

http://www.dagen.no/Nyheter/nyheter/Flere-enn-2.400-personer-ble-trampet-til-d%C3%B8de-i-Mekka-281683

Flere enn 2.400 personer ble trampet til døde i Mekka

Minst 2.411 pilegrimer omkom da det brøt ut panikk under muslimenes hajj-feiring i Mekka i september, nærmere tre ganger så mange som det saudiarabiske myndigheter tidligere har opplyst.

http://www.dagen.no/Nyheter/samarbeid/Listhaug-vil-l%C3%A6re-om-landbruk-av-Israel-281391

Listhaug vil lære om landbruk av Israel

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) planlegger et besøk til Israel i løpet av våren. Tidspunktet er ikke endelig bestemt, men formålet med reisen er å oppdatere seg på hvilken forskning som skjer i Israel. Listhaug ønsker seg mer samarbeid med institusjoner i landet på forskningsfronten.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Kinesiske-lyntog-er-pa-vei-til-Europa-8261361.html

Kinesiske lyntog er på vei til Europa

Kinas transportplaner strekker seg fra Beijing til Sentral-Europa.

Kineserne ønsker å øke sin innflytelse i en region de ser som porten til EU. Sentral- og Øst-Europa er en avgjørende viktig del av Kinas Silkevei-prosjekt over land og sjøveien.
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Nord-Korea-hinter-om-a-ha-utviklet-hydrogenbombe-8277975.html

Nord Korea hinter om å ha utviklet hydrogenbombe

Nord Koreas leder, Kim Jong-un, hinter om at de har utviklet en hydrogenbombe.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/15-aring-siktet-for-terrorplanlegging-i-Australia-8277969.html

15-åring siktet for terrorplanlegging i Australia

Australsk politi har siktet en 20 år gammel mann og en 15 år gammel gutt for å ha vært med på å planlegge terrorhandlinger mot politiet i Sydney.

Ifølge regjeringen er seks konkrete angrep blitt forhindret. Trusselnivået for et mulig terrorangrep er derfor klassifisert som «høyt».

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Tony-Blair-Labour-er-blitt-en-tragedie-8277715.html

Tony Blair: Labour er blitt en tragedie

Storbritannias tidligere statsminister går til angrep på sitt eget parti. Det er første gang Tony Blair tar bladet fra munnen etter at den venstreorienterte veteranen Jermey Corbyn ble valgt til leder i det britiske arbeiderpartiet Labour tidligere i høst.

http://www.dn.no/privat/2015/12/09/1503/Finans-Norge/pensjonstap-p-200-milliarder-kroner

Pensjonstap på 200 milliarder kroner

Dårlig regelverk rundt fripoliser har gjort at norske arbeidstakere har tapt 200 milliarder kroner i pensjon.

http://www.dn.no/etterBors/2015/12/10/1156/Tippeligaen/discovery-kjper-tippeligaen-for-24-milliarder

Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 milliarder

Discovery har kjøpt rettighetene til Tippeligaen fra 2017 til 2022. VG er også med på laget.

http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel574637.ece

Sjeføkonom: Prisene vil øke, lønningene holder ikke tritt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener folk flest må belage seg på mindre å rutte med i årene framover. Prisene vil øke mye mer enn det vi ser nå.

http://e24.no/privat/penger/dnb-om-norsk-oekonomi-spaar-negativ-loennsvekst-neste-aar/23576458

DNB: Neste år får du mindre i lønnsøkning enn det prisene går opp

Ifølge DNB Markets ligger det an til negativ reallønnsvekst i Norge neste år – for første gang siden Berlin-muren falt.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/olje-og-energi/masseoppsigelser-i-oljebransjen-paa-soerlandet-tror-det-kommer-til-aa-bli-toeft/a/23576743/

Masseoppsigelser i oljebransjen på Sørlandet: – Tror det kommer til å bli tøft

Ved inngangen til året hadde Vest-Agder rundt 14.000 oljerelaterte arbeidsplasser. Nå er tallet et sted mellom 9.000 og 10.000, ifølge Kristiansand-ordfører Harald Furre (H). Men sørlendingene forblir sindige.

http://e24.no/makro-og-politikk/bedrifter-i-vest-ser-faa-tegn-til-vekst/23576899

Bedrifter i vest ser få tegn til vekst

Optimismen fortsetter å falle blant bedriftene på Vestlandet, viser en rundspørring blant 700 næringslivsledere.

http://e24.no/energi/onsdag-fikk-vi-tiaarets-hittil-laveste-oljepris/23576726

Oljeprisen ble tiårets laveste – nok en gang

Tirsdag ble brentolje handlet til under 40 dollar fatet for første gang siden 2009. Én dag senere erstattes tiårets verste notering med en ny.

http://e24.no/makro-og-politikk/dnb-med-fersk-rapport-spaar-ledighet-naer-seks-prosent/23576212

DNB med fersk rapport: Spår ledighet nær seks prosent

DNB Markets spår kraftigere fall i oljeinvesteringene, lavere vekst og høyere ledighet.

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/2015/12/09/Langt-fra-noen-krise-utenfor-oljen%C3%A6ringen-11903164.ece

– Langt fra noen krise utenfor oljenæringen

Mener nedgangen i oljenæringen ikke truer jobbene til det store flertallet av nordmenn.

Den norske økonomien er mer todelt enn på lenge. Nedgangen i oljerelaterte næringer fortsetter, men oljenedturen truer ikke jobbene til det store flertallet, slår Nordea fast.

http://www.smp.no/naeringsliv/2015/12/09/Island-Offshore-legg-flaggskip-i-opplag-11905379.ece

Island Offshore legg flaggskip i opplag

Alle dei tre store offshoreskipa til reiarlaget frå Ulsteinvik er utan arbeid.

http://e24.no/makro-og-politikk/sterk-inntektsvekst-for-boender/23576885

Sterk inntektsvekst for bønder

Gode avlinger sørget for at inntektsveksten for bønder i fjor ble den tredje beste på ti år. I snitt har bønder en timelønn på 177 kroner, viser nye tall.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/okonomi/Jotun-vil-ansette-200-innen-2030-3826853.html

Jotun vil ansette 200 innen 2030

Jotun oppretter et nytt forskningssenter og hovedkontor på Gimle i Sandefjord og planlegger for 200 flere ansatte innen 15 år.

http://www.bt.no/meninger/debatt/Fremtidens-jobber-flyter-pa-havet-3500596.html

Fremtidens jobber flyter på havet

Stortinget har vedtatt å utrede en testpark for flytende havvindmøller. Følger regjeringen opp, kan det gi store muligheter for ny næringsutvikling.

Rasmus Hansson Nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for De Grønne.

http://www.bt.no/100Sport/sprek/Advarer-mot-doping-Christian-45-har-hatt-syv-hjerteinfarkt-652794_1.snd

Advarer mot doping: Christian (45) har hatt syv hjerteinfarkt

25. mai 2009 startet som en helt vanlig dag for Christian Bærøe Mathisen. Men det holdt på å bli hans siste. Den dagen fikk han sitt første hjerteinfarkt. – Det var helt jævlig. Jeg holdt på å dø, sier Mathisen. 45-åringen fra Fredrikstad ble en del av statistikken – den som viser at bruk av anabole steroider gir økt forekomst av hjerte- og karlidelser, spesielt hjerteinfarkt.

http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/2015/12/09/%C3%89n-av-tre-fikk-1-eller-2-i-matte-11902085.ece

Én av tre fikk 1 eller 2 i matte

Yrkesfagelevene sliter med å fullføre. Mange får ikke fag- og svennebrev.

– Når én av tre yrkesfagelever får karakteren 1 eller 2 i matematikk, kan det tyde på at elevene mangler helt grunnleggende matematikkunnskaper fra ungdomsskolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en e-post til Adresseavisen.

http://www.fvn.no/lokalt/Tre-rumenere-stanset-i-tollen-med-to-tonn-metall-2933704.html

Tre rumenere stanset i tollen med to tonn metall

– Varebilen kom inn med ferja ved midnatt i går. Vi valgte å stanse bilen for kontroll, men da var den tom, sier Steinar Fjæran i Tollvesnet.

De tre rumenerne hadde bare vært i Norge i åtte timer, og skal ha stjålet messing, kobber og andre metaller fra en bedrift i Lyngdal.

– Da vi gjorde en kontroll av utgående last rundt klokka 7 i dag morges, ble varebilen stanset. Bilen var lastet med to tonn metall, sier Fjæran til Fædrelandsvennen.

http://forskning.no/religion-skole-og-utdanning/2015/12/nedlatende-undervisning-om-religion

Nedlatende undervisning om religion

En svensk studie viser at både elever og lærere ofte omtaler religion som unødvendig for det moderne mennesket. Det kan gi elevene et snevert syn på andre kulturer, mener forskeren bak studien.

http://www.dagsavisen.no/2.743/blir-fint-%C3%A5-v%C3%A6re-tilskuer-1.495879

Blir fint å være tilskuer

Tidligere direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad (70) må i dag bivåne utdelingen av fredsprisen fra utsiden.

http://forskning.no/arkeologi-historie/2015/12/stonehenge-kan-forst-ha-statt-i-wales

Stonehenge kan først ha stått i Wales

Det berømte monumentet Stonehenge kan ha blitt satt opp i Wales hele 500 år før det ble reist i Wiltshire i England, viser nye funn.

http://forskning.no/2015/12/asteroiden-ceres-litt-komet

Asteroiden Ceres – litt komet

Grensen mellom asteroider og kometer er i ferd med å viskes ut. De mystiske hvite flekkene på bildet av Ceres er trolig is som fordamper i sollyset, som på kometer.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også