Tavle

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Varsler-systemkollaps-i-svenske-kommuner-8256032.html

Varsler systemkollaps i svenske kommuner

Sverige bryter sammen under presset fra asylsøkere, hevder kritikere. Tross det ligger statsminister Stefan Löfvens parti stabilt i målingene.

– Hvis vi ikke gjør noe, kan vi stå overfor en systemkollaps, mener Moderaternas leder Anna Kinberg Batra. Partiet som inntil valget i fjor frontet Sveriges åpen dør-politikk, vil nå at grensene skal stenges.

Hver tredje lokalpolitiker sier at kommunen deres ikke lenger klarer å håndtere flyktningsituasjonen på en god måte. I den opphetede debatten går enkelte så langt som til å varsle statens sammenbrudd og en overgang til et klanstyrt samfunn.

http://www.dagbladet.no/2015/11/23/nyheter/innenriks/politikk/samfunn/regjeringen/42079599/

– Stengte grenser kan ikke verne oss mot terror
– Vi skal nedkjempe ISIL, sier statsminister Erna Solberg.

Med unntakstilstand i de europeiske hovedstedene Paris og Brussel har politiske ledere og andre uttalt at vi må lære oss å leve med terrorfaren.

Terroren stoppes ikke ved å stenge grenser, sa statsminister Erna Solberg i talen til Høyres sentralstyre i dag. Hun sier det handler om konfliktforebygging, kamp mot ISIL, bedre etterretning og beredskap og forebygging av radikalisering.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/I-landet-uten-muslimer-er-islamfrykt-en-folkebevegelse–Bjorn-Stark-8255336.html

I landet uten muslimer er islamfrykt en folkebevegelse

Bjørn Stærk, spaltist

Tsjekkerne er blitt islamgale, de også.
Det som overrasker meg er at de omfavner den mest banale formen for flyktning- og islammotstand. Vi trenger ikke trekke frem de retoriske sleggene «hat» og «fobi». Vi kommer langt med det jordnære ordet «dumt». Dette er tvers gjennom dumme ideer.

Jeg har ingen bedre forklaring enn at europeerne har blitt gale alle sammen, og alle på hver sin måte.

http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE8238011/To-svenskere-retsforf%C3%B8lges-for-brutalt-videodrab-i-Syrien/

To svenskere retsforfølges for brutalt videodrab i Syrien

Politiet mener, at to svenskere optræder på en video, der viser dem skære halsen over på to mænd i Syrien.

To mænd fra Göteborg retsforfølges, fordi de ifølge anklagemyndigheden står bag drab i Syrien, hvor de har skåret halsen over på to mænd, hvilket er blevet filmet og fremgår af en video.

Flere uidentificerede svenskere optræder på drabsvideoen ifølge anklagemyndigheden.

http://www.b.dk/globalt/europas-mest-eftersoegte-mand-fik-is-terrorist-kolde-foedder

Europas mest eftersøgte mand: Fik IS-terrorist kolde fødder?

Salah Abdeslam, som formodes at have spillet en central rolle i angrebene i Paris, er stadig på flugt. Den 26-årige belgier kan have ombestemt sig under angrebet i Paris, siger hans bror.

Det er halvanden uge siden, en bølge af terrorangreb kostede 130 mennesker livet i Paris.

Og en af de formodede gerningsmænd, som franske myndigheder har identificeret som belgiske Salah Abdeslam, er stadig på fri fod.

http://www.b.dk/globalt/bruxelles-fastfrosset-under-akut-terrortrussel

Bruxelles fastfrosset under akut terrortrussel

Der er usædvanligt få mennesker i Bruxelles’ gader mandag, hvor lukkede skoler og metro som følge af terrortruslen får mange til at holde sig hjemme. Politiet har trods 16 anholdelser søndag aften stadig ikke fundet alle, de leder efter, og trusselsniveauet er fortsat maksimalt.

http://www.b.dk/mode/mariah-har-udfordret-det-vestlige-modebillede-for-mig-er-frihed-at-baere-hijab

Mariah har udfordret det vestlige modebillede: »For mig er frihed at bære hijab«

For ganske nylig var Mariah Idrissi hverken model, offentligt kendt eller anerkendt. Men to sekunder vendte op og ned på den situation. Nu har hun verdens øjne rettet mod sig.

Men det er ikke hendes skønhed, som journalister verden over dagligt ringer for at stille spørgsmål til. Nej, verden er interesseret i muslimske Mariah Idrissi, fordi hun i kampagnen dækker sit hår med et tørklæde, en hijab, som den første model for H&M. Nogensinde.

http://www.b.dk/nationalt/erstatning-til-taxachauffoer-som-ikke-ville-give-haand-til-kvindelig-chef

Erstatning til taxachauffør, som ikke ville give hånd til kvindelig chef

En taxachauffør er blevet erkendt 10.000 kr. i erstatning, efter at han ikke er kommet i betragtning til en stilling, fordi han nægtede at give sin kvindelige chef hånden.

Manden, der er muslim og født og opvokset i Danmark, har i en årrække været ansat i Taxa 4×35 gennem en vognmand. Og da taxaselskabet i januar ledte efter ti chauffører til betroede stillinger, var han blandt de indbudte til et møde, hvor han altså nægtede at give hånd til den kvindelige chef. I stedet klappede han hende på skulderen og forklarede, at han ikke gav hånd til kvinder af religiøse årsager.

http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/metteviktoriapabst/ECE8237135/Det-er-ok-at-forskelsbehandle-kvinder—hvis-du-er-muslim/

Det er ok at forskelsbehandle kvinder – hvis du er muslim

Mette Viktoria Pabst

Når etnisk danske mænd diskriminerer, er de mandschauvinister. Når muslimske mænd gør det, skal vi værne om deres kultur.

http://www.hegnar.no/okonomi/utenriks/artikkel572145.ece

Kinesisk politi truet terrormistenkte med flammekastere

Kinesisk politi tok i bruk en flammekaster for å tvinge en gruppe personer som er mistenkt for terrorisme, ut av en hule der de hadde gjemt seg i Xinjiang-regionen, skriver en kinesisk avis.

http://www.hegnar.no/okonomi/utenriks/artikkel572169.ece

Iran sier russiske raketter er på vei

Russlands president Vladimir Putin besøkte mandag Teheran for første gang på åtte år. Med raketter og atomsamarbeid knytter Putin tettere bånd til Iran.

http://www.aftenposten.no/kultur/Den-syriske-forfatteren-Samar-Yazbek-Syria-tommes-for-fremtid-8255508.html

Den syriske forfatteren Samar Yazbek: Syria tømmes for fremtid

Mens skoler og T-banen er stengt i Brussel og andre europeiske land iverksetter høy terrorberedskap, fnyser Samar Yazbek av vestlige mediers stadige fokus på flyktningstrømmen.

http://www.vg.no/nyheter/meninger/terrorangrepene-i-paris/vi-maa-luke-ugress-i-vaar-vakre-hage/a/23566304/

Vi må luke ugress i vår vakre hage

Daesh, altså IS, er kanskje ikke islamske på noen som helst måte, men de er inntrengere i vårt hus, kjære muslimer. Og derfor mener jeg at dette er vår kamp mer enn noen andres.

MUNIBA AHMAD, skribent

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Svensk-selvpisking-etter-terrorfiasko-8255609.html

Svensk selvpisking etter terrorfiasko

I to dager jaktet svensk sikkerhetspoliti på en iraker de mistenkte for terror. Han bodde i flyktningebolig, hadde navnelapp på døren, oppdaterte sin Facebook-status og var aktiv på et dating-nettsted.

Tirsdag forrige uke slo svensk sikkerhetspoliti (Säpo) riksalarm og etterlyste Mutar Muthanna Majid fra Irak, som angivelig var mistenkt for å planlegge et terroranslag i Sverige.

Søndag sendte Säpo ut pressemelding om at irakeren var løslatt, renvasket for alle anklager. «Det gjenstår ingen mistanker mot den tidligere pågrepne personen», het det fra Säpo.

Mandag preget selvpiskingen og Säpo-refsen svenske avisspalter.
http://www.osloby.no/nyheter/Ny-rapport—Det-er-helt-vanlig-a-si-Jeg-skal-voldta-deg-8255740.html

Ny rapport: – Det er helt vanlig å si «Jeg skal voldta deg»

Trusler er en del av ungsomskulturen, og blir hverken tatt alvorlig av politiet, voksne eller ungdommer selv, kommer det frem i ny rapport.

http://www.osloby.no/nyheter/--Truslene-mot-Grnerlokka-skole-kommer-trolig-fra-et-barn-i-utlandet-8255983.html

– Truslene mot Grünerløkka skole kommer trolig fra et barn i utlandet

Politiet mener personen som har truet Grünerløkka skole to ganger er et barn bosatt i utlandet.

Mandag holdt Grünerløkka skole stengt etter nok en trussel på Instagram. Denne gangen var det ikke en bombetrussel, men trusler rettet mot navngitte elever og lærere på skolen.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Ikke-min-grasone_-Asne-Seierstad-8255460.html

Ikke min gråsone, Åsne Seierstad

Sylo Taraku statsviter, generalsekretær i LIM(Likestilling-integrering-mangfold)

Skal vi akseptere ekstremisme som ikke strider med norske lover?

Håper Seierstad kan avklare om hun virkelig mener at salafister hører hjemme i det fargerike fellesskapet i gråsonen, mens «islamofobene» hører hjemme sammen med IS på utsiden uansett om de er voldelige eller ikke?

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/syria/abu-muhammed-al-adnani-er-jihadisten-vesten-mener-dirigerer-is-angrep-mot-europa/a/23566024/

Abu Muhammed al-Adnani er jihadisten Vesten mener dirigerer IS-angrep mot Europa

The New York Times skrev i forrige uke at den antatte hovedmannen bak terrorangrepene i Frankrike, Abdelhamid Abaaoud, var medlem av en IS-celle som organiserer og planlegger angrep i Europa. Amerikansk etterretning tror cellen ledes av Abu Muhammed al-Adnani.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse/stordalen-hotellene-faar-bacon-til-frokost-likevel/a/23566251/

Stordalen-hotellene får bacon til frokost likevel

Stordalen: – I hotellbransjen er det gjesten som er sjefen

Petter Stordalen snur og tilbyr likevel sine sine hotellgjester bacon og pølser.

Helse og sunn mat er viktig for Petter Stordalen, skal vi tro Petter Stordalen, men ikke viktig nok til å nekte gjestene bacon og pølser: Nå snur hotellkongen etter at han i forrige uke sa at hoteller i kjeden hans i fremtiden vil la være å tilby frokostfavoritten til gjester – bacon.

Det vakte reaksjoner og er årsaken til at han snur.

Stordalen sier det er en eneste årsak til at de snur.

– I hotellbransjen er det gjesten som er sjefen. Og når gjestene våre vil ha bacon, skal de få bacon. Over og ut for Bacongate!
http://www.klassekampen.no/article/20151123/ARTICLE/151129985

Frankrike får kritikk for ikke å ha fulgt opp terrortips:
Ignorerte advarsler
TERROR: Franske myndigheter fikk etterretningsinformasjon om flere av terroristene som sto bak terror­aksjonen i Paris. Nå sprer frykten i Europa seg.

http://www.dagbladet.no/2015/11/23/nyheter/innenriks/asylbarnavtalen/politikk/42037711/

– I Iran må jeg bruke hijab, og det er forferdelig
De to søstrene Hawjin (11) og Nawjin (9) har alltid bodd i Norge. Nå vil UNE sende dem til Iran, et land de aldri har vært i.

http://www.dagbladet.no/2015/11/19/nyheter/politiet/pf/42027638/

– Politidirektoratet lyver
Politiets Fellesforbund mener Politidirektoratet ikke snakker sant om prosessen med å ansette nye politimestere.

http://www.dagsavisen.no/verden/kamp-for-terror-forst%C3%A5else-1.470411

Kamp for terror-forståelse

Etter angrepene i Paris håpet mange israelere at Europa bedre skulle forstå deres virkelighet. Men avgrunnen ser heller ut til å ha vokst.

Tross uenigheten mellom EU og Israel, ser man likevel tegn til en slags «israelifisering» av deler av Europa.

Israel har levd med selvmordsangrep i over 20 år og kjenner skrittene Frankrike og Belgia nå tar, som økt overvåking og utplassering av soldater i gatene.

I Frankrike har de faktisk gått lenger på enkelte felt enn Israel, som med beslutningen om å frata terrormistenkte deres statsborgerskap og innføre unntakstilstand i eget land. Demokratiske prinsipper kan glippe raskt.

Etter at president François Hollande erklærte krig mot IS, er også Frankrike engasjert i en asymmetrisk krigføring, altså ikke en krig mot en formell hær, men heller en geriljagruppe som gjerne skjuler seg blant sivile.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/11/23/1634/Medier/nrk-varsler-nedbemanninger

NRK varsler nedbemanninger

NRKs nyhetsdivisjon må ty til nedbemanninger for å spare 16-17 millioner kroner i neste års budsjett, melder nrk.no.

–  Vi kommer til å ha en tett dialog med de tillitsvalgte underveis i arbeidet. Vi kommer også til å gi mest mulig informasjon tidlig til medarbeiderne, sier NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.

Det er ikke klart hvor mange stillinger som skal bort, eller hvor i organisasjonen kuttene skal tas. Det vil imidlertid bli forsøkt å komme til frivillige ordninger ved nedbemanning, opplyser nyhetsredaktøren.
http://www.dagsavisen.no/oslo/hersketeknikkenes-arkeolog-1.470005

Hersketeknikkenes arkeolog

Flere tusen mennesker vil høre et 36 år gammelt foredrag om hersketeknikker live. Fordi norske kvinner ikke har det best i verden, tror Berit Ås (88).
– Patriarkatet har vært veldig dyktig. Norske kvinner har det best i verden, sier FN. Så da tror vi på det. Selv om vi fremdeles, etter femti års kamp, ikke har likelønn. Den har gått fra 20 til 19,5 prosent mindre. I det tempoet når vi likelønn i år 3060! Nye mødre sendes hjem fra barsel første døgn, med sting nedentil og verkende bryst. Og dette dumme maset om at kvinner har høyere sykefravær. Gud bedre, jeg har sett hvor pressa disse kvinnene er! Hvor langt de strekker seg, hvor mye omsorgs- og husarbeid og alt mulig de har i tillegg til at de er forventet å jobbe fullt. Og så legger samfunnet opp til at de skal skamme seg når de blir syke i tillegg! Blant de ti prosent fattigste i Norge – hvem tror du vi finner der? Kvinner. Særlig alenemødre.

http://www.dagsavisen.no/helg-nye-inntrykk/reportasjer/en-tegner-fra-damaskus-1.470105

En tegner fra Damaskus

– Jeg vil finne veien til andre, sier den syriske tegneren Saad Hajo. Dagsavisens tegner Siri Dokken intervjuet Hajo i forbindelse med at han mottok den høythengende EWK-prisen i sitt nåværende hjemland Sverige.

http://www.dagsavisen.no/helg-nye-inntrykk/portrett/torgrim-eggen-tar-sats-1.469953

Torgrim Eggen tar sats

Han er nylig hjerteoperert og er trolig Norges svar på Forrest Gump. Dessuten vet Torgrim Eggen (57) nå altfor mye om hjemmebrent.

http://www.dagsavisen.no/oslo/veronica-orderud-vil-tilbake-til-fengselet-som-prest-1.470509

Veronica Orderud vil tilbake til fengselet – som prest

Presten er der for alle innsatte i norske fengsler, uansett livssyn. – Gammeldags og galt, mener Human-Etisk Forbund. – Forbundet vet ikke hva de innsatte trenger, svarer Veronica Orderud, som selv vil bli fengselsprest.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også